O treime dintre tinerii care urmează să intre pe piața locurilor de muncă din România au alte planuri. Ei se văd muncind în străinătate. Rezultatele unui studiu realizat de Artwin Consulting sunt dezvoltate de Monica Soare în acest articol.
Presiune suplimentară pe piața locurilor de muncă
Pe mine sincer mă îngrijorează faptul că 30% din tineri doresc să plece din țară. Este un procent foarte mare, care pune și mai multă presiune pe piața forței de muncă.
În România, generația Z (cei născuți după 1995) este din punct de vedere numeric la jumătate față generațiile anterioare, pentru că natalitatea s-a prăbușit după revoluție. Dintre aceștia, dacă ne uităm la media ultimilor ani, doar 60% promovează bacalaureatul.
Studiul a fost realizat în România, deci nu îi are în vedere pe cei care au plecat deja la studii. Dar dacă și din cei care studiază în România, 30% intenționează să plece în străinătate, situația este dramatică pentru piața muncii din România, cu beneficii pe termen scurt pentru angajați. Ei se vor bucura de salarii mai mari, fiind o piață a angajatului în multe domenii, dar evident cu un impact asupra creșterii de prețuri și reducerea calității.
Motivele pentru care tinerii aleg străinătatea
Motivele pentru care mulți tineri pleacă în străinătate sunt foarte diverse. Mulți au părinți sau alte rude care sunt deja în străinătate și s-au “așezat” acolo. Ei au practic la cine să plece și le este mai ușor să se desprindă de România.
Este un procent semnificativ de tineri care au plecat din facultate în străinătate și reprezintă modele pentru cei rămași care provabil nu și-au permis să se întrețină la studii în străinătate. Și modelele atrag ca un magnet.
Pentru alți tineri, plecarea în străinătate este o altă formă de turism. Se bucură de faptul jobul din străinătate le dă ocazia să viziteze mai ușor Europa.
Este și mai ușor în ziua de astăzi să pleci în străinătate. Zborurile low cost fac desprinderea mai ușoară de casă pentru că pare ieftin și la îndemână să revii des acasă. Și social media îi ajută să păstreze legăturile cu cei dragi și plecarea să nu mai pară ca o rupere definitivă.
Trăim într-o lume globală, în care migrația nu mai este o excepție. Dacă până acum 20 de ani, tinerii migrau în interiorul țării părăsind localitățile mici în favoarea marilor orașe, acum tinerii pleacă din țările “mai sărace” către cele care oferă un trai mai bun.
Nu aș vrea să pun pe ultimul loc, dar motivația majoră este dată de alegerea unui trai mai bun, mai așezat, în care există infrastructură (inclusiv rutieră), sisteme de educație și sanitare care fac viața mai ușoară și îți dau posibilitatea să te bucuri mai multe lucruri frumoase în fiecare zi.