Am văzut, în ultima vreme, destul de multe cazuri în care unele persoane aleg un job în afara Bucureștiului. Este un fenomen interesant pentru că acum 10-20 de ani lumea prefera să meargă în București deoarece acolo era totul, acolo erau cele mai interesante joburi, acolo te puteai afirma și acolo puteai câștiga mai mulți bani. Ca să nu mai zicem de oportunitățile pe care le avea un oraș mare și avantajele companiilor care aveau sediul în București. Acum fenomenul de migrare din București în orasele din provincie este unul destul de evident și care ia amploare din ce în ce mai mare.
Ce este interesant de observat este că acești oameni nu-și caută neapărat cariera în companii de renume, ci își caută în primul rând o altă perspectivă, diferită de un oraș supra aglomerat și care nu le mai satisface nevoile. Și fac acest pas în primul rând generația millenians care consideră mult mai provocator faptul că și-ar putea începe cariera punând umărul la clădirea unui start-up sau chiar o companie care e la început de drum și care acum se afirmă.
Și tot ei înteleg mai bine partea de muncă flexibilă, de muncă online și remote. Ceea ce este cât se poate de satisfăcător pentru ei pentru că acest lucru le permite și să locuiască într-o zona mai puțin aglomerată în care-și petrec prea mult timp în trafic.
Un alt motiv de migrare spre orașele mai mici este nevoie de natural, de simplitatea lucrurilor. În această categorie intră de obicei ori familiile cu copii care-și doresc să le ofere copiilor un mediu cât mai ferit de poluare și de agitație.
O altă categorie de migrare sunt companiile de renume care-și fac sediile /fabricile în zonele limitrofe de lângă orașele mari la o distanță de 30-60 km și care oferă pentru pozițiile de top management pachete competitive cu ale marilor orașe, dar și o libertate de afirmare mai mare. Și de multe ori cei 30 km parcursi în afara orașelor se fac într-un timp mai mic decât 10 km în interiorul orașelor.
Prin toate aceste mișcări atât angajații, cât și angajatorii au de câștigat, se răspândește o altă cultură organizațională, se împrospătează mediul de muncă și devine din ce în ce mai provocator.