Povestea fiecăruia dintre noi este diferită. Muncim în diverse domenii, pentru diferite companii, pe alt gen de posturi, elementul comun al acestei povești este însă momentul în care simți că nu mai poți fi acolo. De ce? Foarte greu de spus. Ai ajuns după ani de muncă, mii de ore de implicare și stres, să nu mai poți fi acolo unde, până nu de mult, te simțeai mai mult decât confortabil. Acolo era locul tău, unde mergeai cu bucurie și unde te implicai zilnic, în mod autentic, în tot ceea ce făceai. Era postul pentru care ai muncit ani de zile, pentru a-l ocupa.
Sună cunoscut? Cu siguranță, măcar o dată în viața profesională ai fost în acest punct. Nu este ușor să realizezi că nu mai este ok, că sunt lucruri care nu mai funcționează. Negarea este o etapă clară în acest proces și, uneori, extrem de lungă.
Cu cât trece timpul, însă, simptomele răzlețe până nu demult, devin clare și poate chiar acute. Nu are sens să le ignori, nu este corect față de tine. Zilele de muncă nu mai trec la fel de ușor, reacțiile tale la diverse feedback-uri primite la locul de muncă sunt exagerate, nu te mai poți concentra ca înainte sau nu mai ești la fel de creativ.
Ce este de făcut? În momentul în care, în sfârșit, înțelegi faza în care ai ajuns să fii, trebuie să îți faci un plan. Demisia într-una din zilele dificile nu este o soluție decât pentru cei care au siguranța financiară pentru a face acest lucru. Cu ce te ajută că renunți la jobul în care nu te mai regăsești, dar ajungi să nu mai ai un venit? Cu nimic, din contră, nivelul de stres va crește semnificativ.
Planificarea unei ieșiri este una dintre variantele sănătoase. Știi că nu mai poți fi acolo, rămâne să îți răspunzi tu însuți la câteva întrebări pentru a înțelege cum ai ajuns în acel punct, dar mai ales ce îți dorești, cum ai vrea să lucrezi de acum înainte, în ce domeniu, pe ce post sau, de ce nu, ce fel de afacere ți-ar plăcea să pui pe picioare.
Abia după ce știi ce vrei și ce simți cu adevărat, este timpul să îți bugetezi totul, să înțelegi câți bani puși deoparte te pot ajuta să îți pui planul în aplicare.
Nu va fi un proces ușor, schimbările nu sunt, aproape niciodată, confortabile, însă rezultatele pot fi surprinzător de bune. În primul rând, vei reuși să te simți bine și util, din nou.
Un articol de Bianca Suciu Sharma, fondator www.allaboutjobs.ro .