Rodica Obancea, coach profesionist cu o experiență de peste 2000 de ore de coaching cu executivi, directori, manageri și antreprenori, a vorbit într-un interviu pentru allaboutjobs.ro despre evoluția acestui domeniu în România.
Care este cea mai mare provocare a unui coach?
Pot vorbi din experienta mea si din ceea ce am invatat practicand meseria de coach de 10 ani. Pentru mine au fost mai multe provocari ca si coach: provocarea de a avea o practica de coaching profitabila, provocarea de a intelege meseria de coach si cum creste aceasta meserie in Romania. La nivel personal a fost provocarea de a trai bine si frumos, indiferent ce meserie am.
Cum s-a dezvoltat acest domeniu în ultimii ani în România?
Prin ochii mei, in ultimii 10 ani coachingul a luat amploare ca fenomen in Romania. Se vorbeste din ce in ce mai des despre coaching, cu bune si cu rele. In mediul organizational, coachingul a inceput sa castige teren, in sensul in care au inceput si profesionistii de HR, managerii sa ceara coaching, pe langa solutiile obisnuite de training si consultanta. Sunt din ce in ce mai multe proiecte de schimbare organizationala care au inceput sa introduca si o parte de coaching a oamenilor cheie din acele schimbari sau a echipei insarcinate cu acest proiect.
Care este cea mai des întâlnită confuzie legată de domeniu coaching?
Una dintre confuziile pe care eu am intalnit-o este legata de asteptarea de a veni cu solutii – sunt oameni care asteapta solutii venite de la coach, desi rolul coach-ului este sa te provoace pe tine sa iti depasesti limitele si sa ai curajul de a face ce nu ai mai facut pana acum.
Am mai intalnit confuzii legate de intelegerea pe care o avem fata de psihoterapie si intelegerea pe care o avem pentru coaching. Am intalnit si persoane care aveau nevoie de un demers de psihoterapie care sa ii ajute sa vindece anumite lucruri legate de ranile trecutului.
In coaching, premiza de la care pornesc este aceea ca „persoana pe care o acompaniez ca si coach este pe plina de resurse, intelepciune, capabilitatea de a face schimbarile de care are nevoie – rolul meu este sa contribui astfel incat sa vada tiparele ineficiente care stau in calea performantei sale, sa arat aspecte la care pana acum nu s-a uitat sau pe care sa le vada diferit, pentru a gasi cele mai bune solutii de care are nevoie”.
Conștientizează managerii din România necesitatea de a lucra cu un coach?
Din perspectiva mea, pot spune ca stiu multi manageri care au ales sa se antreneze cu un coach, din propria lor initiativa. Mediul de business este din ce in ce mai complex, mai volatil, avem nevoie sa ne reinventam continuu si sa ne provocam limitele.
Ceea ce mergea in trecut, nu mai functioneaza acum, asadar managerii au nevoie sa gaseasca solutii noi, sa gaseasca echilibru in viata lor personala si profesionala, sa colaboreze cu oameni foarte diversi, frecvent din culturi foarte diferite de a lor. Da, sunt manageri deschisi la coaching.
În general, care sunt mai deschise înspre coaching companiile pur românești sau multinaționalele?
Eu pot spune ca cele mai deschise la coaching sunt companiile multinationale. Companiile romanesti inca sunt la inceput. Sunt cativa antreprenori pe care i-am antrenat, insa cei mai multi clienti sunt echipe si manageri din companii multinationale. Totodata, incep si antreprenorii romani sa fie deschisi la nou, la schimbare.
Multi realizeaza ca daca nu isi folosesc atuu-rile lor antreprenoriale, vor fi depasiti in piata de catre business-urile multinationale, care au o alta putere financiara si o pregatire mult mai buna.
Cât de mare este comunitatea de specialiști în coaching din România?
Comunitatea de coach profesionisti este in jurul a 50 de coach certificati de diferite organisme de certificare. Insa sunt mult mai multi coach care activeaza fara a avea certificari oficiale.
Cum poți deveni coach?
Urmand o scoala de coaching, supervizandu-ti practica, fiind recunoscut de catre piata si de catre bresla, avand o certificare a competentelor de coaching.
Este necesar ca un coach să vină cu o anumită experiență profesională sau de viață?
Nu este relevata experienta profesionala de un anumit fel, competentele de coaching le poti practica destul de simplu. Ca in orice alta profesie si aici, putem vorbi despre maiestrie in coaching, putem vorbi despre profesioniti remarcabili, care au capatat de-a lungul practicii lor o maturitate, o anumita viziune personala si o intelegere a coachingului.
Cât de importante sunt întrebările în coaching?
Coachingul are mult mai multe tehnici, insa intrebarile sunt relevante. Intrebarile sunt cele care ne ajuta sa progresam, sa cautam solutii noi, sa gandim creativ sau sa gasim raspunsuri noi la probleme vechi.
Sunt multe exemplele de coach din România care au deja o carieră internațională?
Nu sunt foarte multi coach in Romania care au o cariera internationala, sunt cativa.
Care sunt orașele de unde vin cele mai multe cereri de coaching?
Din perspectiva mea, Bucuresti este orasul cu cea mai mare dinamica, urmat de Cluj si Timisoara. Cea mai mare parte a clientilor mei sunt din Bucuresti, insa am si clienti in tara: Cluj, Timisoara, Galati, Botosani.