Networkingul poate fi cheia ta catre succes. Cu cat vorbesti cu oameni care au ajuns la un nivel profesional si financiar ridicat vei vedea ca ceea ce au in comun e networkingul. Un articol de Bogdan Băbălău-Maghiar, specialist în networking cu o experiență de șapte ani în domeniu.
Ce e networkingul?
O definitie succinta ar putea fi suma activitatilor pe care le facem pentru a ne crea o retea de oameni in jurul nostru, persoane cu care va ajutati reciproc pentru a va atinge obiectivele.
Multa lume confunda networkingul cu vanzarea sau cu strangerea de carti de vizita la care ulterior sa trimita mailuri cu oferta comerciala atasata. Insa tocmai asta nu e.
Prima regula a networkingului e sa nu vinzi direct. Ajuta inainte de a fi ajutat sau inainte de a solicita ajutorul. Incet, incet, facand asta vei atrage in jurul tau oameni asemeni tie cu care sa faci schimb de favoruri.
Persoane de valoare in reteaua ta
De cele mai multe ori, oamenii nu sunt dispusi sa ia din timpul lor si sa il investeasca in relatiile cu ceilalti. Poate si pentru ca nu poti cuantifica sau monetiza activitatile de networking, insa eu nu am cunoscut nici un om de afaceri sau profesionist prosper care sa fi ajuns asa de unul singur.
Avem nevoie de oameni in jurul nostru si ar fi de preferat ca acestia sa fie de calitate. In primul rand fa-ti un obiectiv din a dezvolta relatii cu alti oameni. Apoi seteaza in agenda ta saptamanala un timp dedicat special pentru a te intalni cu diferite persoane. Si nu te duce la aceste intalniri cu scopul de a vinde, ci propuneti sa cunosti acele persoane, sa le asculti si chiar sa iti oferi ajutorul.
O alta strategie este sa iei pranzul insotit de cat mai multe ori. Eu am o vorba: daca tot trebuie sa mancam, de ce sa nu mancam impreuna. Asa obtin raspunsuri afirmative la invitatiile pe care le fac pentru a lua pranzul cu alte persoane. Imi place sa iau pranzul si cu oameni din echipa mea pentru ca astfel putem vorbi si despre altceva in afara de munca si putem sa dezvoltam relatia profesionala.
Participand la evenimente de calitate poti intalni oameni valorosi pe care ii poti aborda si apoi sa ii atragi in reteaua ta. La urma, dar nu cel mai putin important, cauta mentori. Persoane care au ajuns in punctul in care vrei si tu sa ajungi sau persoane de la care poti invata. Intr-un articol viitor o sa iti ofer cateva sfaturi despre cum sa ai mentori de la care sa inveti.
Investește în crearea de relații
Doar daca vei fi dispus sa investesti in crearea de relatii vei ajunge sa beneficiezi de o retea de persoane care sa te sustina in activitatea pe care o desfasori. Pentru a gasi oamenii de valoare cu care merita sa investesti pentru a dezvolta o relatie e nevoie sa fii dispus sa cunosti multe persoane.
Nu toti cei cu care te vei intalni vor ajunge sa faca parte din reteaua ta, insa oricum vei avea beneficiul de a sti cu ce se ocupa si ei la randul lor vor sti ce faci tu. Poti avea surprize si sa primesti un telefon sau un email la recomandarea unei persoane de la care nici nu te astepti. Si pana la urma conteaza ca tu si activitatea ta sa fie cunoscute de cat mai multi oameni, iar asta se poate realiza facand networking.
Iti urez sa ai succes la networking.