Dacă te gândești să faci o schimbare în carieră, simți că bați pasul pe loc în jobul actual sau îți dorești o promovare, angajarea unui coach pentru dezvoltarea în carieră ar putea să te ajute pentru a lua decizii informate și a optimiza procesul de schimbare.Coachingul pentru dezvoltarea carierei a cunoscut o creștere explozivă în țările dezvoltate în ultimii ani, însă în România se află încă la început de drum. Încă avem sentimentul că știm cel mai bine piața muncii și organizația în care lucrăm, că ne cunoaștem nevoile și abilitățile, că știm exact ce trebuie să facem pentru a realiza o schimbare. Și foarte posibil să fie adevărat. Este oare suficient pentru a reuși? Mă tot gândesc la cei doi granzi ai tenisului mondial – Federer și Nadal. Sunt ei cei mai buni jucători de tenis din lume? Au cele mai bune abilități – lovituri, rezistență, mental etc? Știu ei ce trebuie să mențină la jocul actual și ce schimbări trebuie să facă pentru a se îmbunătăți? Sunt ei motivați? Răspunsurile sunt evidente, amândoi au jocuri aproape de perfecțiune, par a fi din altă galaxie. Rămâne o întrebare: de ce mai au nevoie de antrenor (coach)? Pentru că multe realizări presupun o perspectivă mai largă, nu doar pe cea îngustată de subiectivism, pentru că motivația noastră fluctuează în timp, chiar și pe parcursul aceleiași zile, pentru că e greu să ne luptăm cu propriile percepții și stereotipuri de gândire.
Organizațiile au realizat că, pentru a dezvolta angajații, este nevoie de resurse suplimentare, iar mulți ani resursele umane au avut acest rol. Din limitările bugetare și de număr de angajați neproductivi direct (resursele umane) există însă o tendință de a muta înapoi “povara” dezvoltării personale către angajați și de a încuraja pro-activitatea, inițiativa angajaților pentru dezvoltarea carierei. Cum să pun un om să facă managementul bugetelor și oamenilor când el nu reușește să facă managementul personal al carierei?
În realitate, sunt foarte mulți angajați performanți, dedicați rolului și companiei în care lucrează care sunt luați de tăvălugul responsabilităților zilnice și operaționale, încât uită de ei. Se trezesc după o vreme epuizați, fără vlagă, demotivați. Constată alteori că nu mai au viață personală și că simt nevoia unei schimbări înainte de a-și distruge familia. Sunt situații în care au loc transformări în mediul economic (achiziții, digitalizarea) care topesc unele joburi.
Cei mai mulți clienți persoane fizice apelează reactiv la serviciile de coaching în momentul în care sunt forțați să plece din companie și atunci au o surpriză: cum, eu cu 15 ani de experiență pot să nu trec de faza CV-ului într-un proces de recrutare? Cum eu, care am mutat munții din loc la jobul actual pot sa nu fiu apreciat în altă parte? Cum, un lucru atât de superficial, precum formatul CV-ului este atât de important?
Coaching de carieră este un instrument care te poate ajuta să:
- Înțelegi mai bine ce înseamnă satisfacția unui job pentru tine, care sunt lucrurile care te motivează de fapt, care sunt lucrurile care te fac să mergi din inerție;
- Definești și să stabilești un plan de carieră pe termen mai lung, să gândești fiecare schimbare de carieră sau dezvoltare de abilități ca pe o piesă de puzzle;
- Stabilești opțiunile de carieră și abilitățile necesare pentru fiecare opțiune;
- Dezvolți abilitățile și strategiile de căutare a unui job;
- Faci față ambiguității și incertitudinii care însoțește schimbarea;
- Adresezi problemele și dificultățile care pot interveni pe parcursul carierei și planului stabilit.
Având aceste perspective începem să înțelegem probabil că o mutare în carieră fie că este în sus, în lateral sau în altă organizație este o călătorie complex care presupune abilități și perspective noi, mental robust, reziliență în fața dificultăților, un proces în care e mai ușor să navigăm alături de un coach.
Un articol scris de Monica Soare, coach și managing partner Artwin Consulting.