Începuturile în antreprenoriat înseamnă, cu siguranță, liste lungi de to do’s. De la chestiuni administrative, până la gândirea unei strategii pe termen lung, includerea în ea a unei strategii de atragere a resurselor umane și așa mai departe. Ceea ce nu ar trebui să lipsească de pe aceste liste este COMUNICAREA. Cum vei comunica tu, ca antreprenor, dar și brandul cu publicul țintă, cu viitorii clienți?
Știu, nu ai mai fi avut nevoie de încă ceva de făcut, însă, dacă atunci când pui bazele afacerii tale îți faci un plan și în acest sens, lucrurile vor funcționa mai ușor. Dacă vei ști cum vrei să fii văzut de clientul tău, dar și de către posibilii parteneri de afaceri sau de viitorii angajați, atunci totul se va întâmpla într-un mod natural, organic, iar cel care va primi mesajele tale va înțelege ce faci, pentru cine, cum și că ești de încredere.
Comunicarea făcută corect poate fi un aliat bun și pe termen lung. Cum poți face asta? În primul rând trebuie să știi exact cum vrei să fii perceput, care este mesajul sau care sunt principalele mesaje pe care vrei să le transmiți. Abia apoi să treci la cum poți face acest lucru. În plus, un element extrem de importat care ar trebui să stea la baza comunicării este ADEVĂRUL. Să comunici doar realități.
Cum poți ajunge la un mesaj unitar? Colaborarea cu un specialist în comunicare te poate ajuta în sensul în care o persoană venită din exterior căreia tu ca antreprenor îi explici businessul și planuri de dezvoltare va putea să „limpezească” mesajul, să scoată esențialul din povestea ta.
Odată stabilit, mesajul principal poate fi „tradus” în nenumărate feluri, în funcție de locul în care îți vei spune povestea. Dacă, de exemplu, preferi să îți spui povestea businessului tău într-un loc safe, unde ai control total, poți să o faci pe site-ul companiei și să îți folosește propriile canale de social media pentru a te asigura că mesajul ajunge la publicul tău țintă.
Poți, însă, să ieși în presă și să îți spui acolo povestea, acest lucru aducând un plus de credibilitate. Pentru a face acest lucru este nevoie să înțelegi ce înseamnă o știre, ce subiect ar putea să fie de interes pentru publicul larg, dar, mai ales, pentru un jurnalist pentru a prelua știrea. Este nevoie să îi poți oferi jurnalistului informații concrete despre domeniul în care activezi, tendințe din domeniu etc.
De asemenea, ca antreprenori, poți alege influencer marketing. Marile branduri fac acest lucru deja de câțiva ani în România, iar piața de profil este în creștere. În acest caz, este important să faci o analiză completă a domeniului pentru a vedea care dintre influenceri (bloggeri, vloggeri etc.) sunt potriviți businessului dezvoltat de tine, care te va ajuta să ajungi la publicul tău țintă. Chiar dacă la început poate nu speri ca aceste colaborări să se transforme în vânzări, este important ca oamenii care devin conștienți de existența businessului tău să fie cei potriviți, cei pe care vei putea apoi să îi transformi în clienți.
Mesajul esențial este însă să vrei și să fii deschis să comunici despre tine și despre brandul tău. În rest, în timp, comunicarea își va demonstra eficiența.