Cu toții ne dorim un zâmbet sănătos, dar și frumos. Estetica dentară are și ea un rol important în construirea încrederii în sine. O dantură frumoasă ne poate da încrederea de care avem nevoie, de exemplu, atunci când ne prezentăm la un interviu de angajare.
Iată câteva mituri și adevăruri despre aparatele dentare aflate de la dr.Adina Sîrbu, medic specialist ortodont în cadrul clinicii stomatologice Aesthetica:
1. În ce situații este necesară folosirea aparatelor dentare?
Aparatele dentare trebuie folosite atât pentru alinierea dinților, cât și pentru corectarea mușcăturii sau ocluziei dentare.O ocluzie dentară corectă asigură o funcționare corectă a dinților. Acest fapt crește rezistența dinților la abrazie, dinții nu se mai tocesc,precum și la trauma ocluzală care poate duce la retracții gingivale sau pierdere de os din jurul dintelui.
2. Câte tipuri de aparate dentare există și care sunt elementele specifice fiecărui tip?
Aparatele dentare sunt de multe feluri, dar cel mai important este cum le folosim.Trebuie să cunoaștem foarte bine felul în care acționează fiecare .Sunt aparate mobilizabile,aparate fixe cu bracket pe fața vestibulară sau pe fața linguală, pe interiorul dinților, precum și Alignere care sunt niște gutiere din plastic care permit anumite mișcări dentare.
3. De ce am alege, ca pacient, folosirea aparatului dentar?
Pentru a menține dinții integri, fără abrazii,retracții gingivale sau pierdere osoasă, așa numită parodontopatie de cauză traumatică.
4. Ce presupune îngrijirea aparatului dentar?
O atenție deosebită trebuie acordată igienei dentare, folosirii periuțelor interdentare, a apei de gură, ață dentară, iar igienizarea trebuie făcută după fiecare masă, nu doar de 2 ori pe zi.
5. Sunt sau nu dificil de curățat dinții atunci când avem aparat dentar?
Nu sunt dificil de curățat, dar igienizarea durează mai mult.
6. Cât durează, în medie, un astfel de tratament?
Un tratament durează în medie 2 ani de zile.
7. Cum trebuie pregătiti dinții pentru montarea aparatului dentar?
Înainte de aplicarea aparatului se va face detartraj și periaj profesional,după care bracketurile se vor lipi pe dinți cu un material care conține fluor și care previne astfel formarea cariilor dentare în jurul dinților.
8. Este sau nu dureros?
Nu este dureros..este un disconfort ușor în prima săptămână.
9. Cât de des trebuie revenit în cabinetul stomatologic pentru ajustări?
Ajustările se fac la 4-6 săptămîni.
10. Cât de eficiente sunt aparatele dentare?
Dacă diagnosticul și planul de tratament sunt corecte, atunci aparatele dentare pot să corecteze orice anomalie dentară.
11. Unele persoane evită folosirea aparatului dentar din motive de estetică în perioadă purtării aparatului. Având în vedere opțiunile actuale, este justificat?
Există mai multe opțiuni și pentru cei care doresc ca aparatul dentar să nu fie vizibil. Sunt bracketi de safir, precum și bracketi linguali care se aplică pe interiorul dinților.
12. Ce alte temeri nejustificate/mituri legate de aparatele dentare mai cunoașteți?
Unul dintre cele mai importante este cel legat de apariția cariilor în timpul purtării bracketilor…Nu este adevărat,din contră, dacă pacientul este mai responsabil de îngrijirea dinților, posibilitatea apariției cariilor este mult mai mică.
De asemenea unele anomalii dento-faciale necesită tratamente la vârste cât mai mici nefiind necesară erupția tuturor dinților.În plus, tratamentul ortodontic este indicat și în cazul pacienților cu parodontopatii și este chiar foarte eficient în creșterea stabilității acestor dinți.
Despre dr.Adina Sîrbu
Absolventă a Facultății de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca, dr.Adina Sîrbu este medic primar cu specializare în ortodonție și ortopedie dento-facială.
A pus bazele clinicii stomatologice Aesthetica din Cluj-Napoca și este unul dintre puținii medici din țară care a absolvit cursul de specializare de doi ani FACE/Roth-Wiliams din Viena, specializându-se în tratamentul ortodontic al copiilor, cât și al adulților.
În plus, dr.Adina Sîrbu este specializată în tratamentul patologiei articulației temporo-mandibulare în urma absolvirii programului de doi ani susținut în San Sebastian, Spania, de către Prof.Dr.Mariano Rocabado, unul dintre cei mai mari specialiști din lume în acest domeniu.
Adina Sîrbu a participat și a lecturat în cadrul a numeroase conferințe internaționale care au avut loc atât în Europa, cât și în Statele Unite ale Americii. Tocmai de aceea, dr.Sîrbu a decis ca membrii echipei clinicii pe care o conduce să fie și ei prezenți constant la conferințele naționale și internaționale pentru a fi la curent cu cele mai noi tendințe din domeniul lor de activitate.
O puteți găsi, așadar, în Cluj-Napoca, în cadrul clinicii stomatologice Aesthetica.