De fiecare data cand ne cream un cont pe un website, ne conectam cu cineva pe o retea de socializare, incarcam o fotografie sau scriem o postare pe un blog adaugam informatii in mediul online. Aceasta colectie permanenta de date despre tot ceea ce facem in online ne creioneaza identitatea digitala. Iar pe masura ce telefoanele si aplicatiile mobile devin parte din vietile fiecaruia, identitatea noastra digitala devine din ce in ce mai detaliata si expusa. Cum ar fi insa daca ati stii ca identitatea voastra online poate deveni definitorie pentru a avea acces la un produs, serviciu sau job nou?
Schimbările aduse de digitalizare
90% din informatia produsa de omenire a fost creata in numai 2 ani. Desi nu toata utila, aceasta cantitate de informatie disponibila in mediul digital a dus la cu totul alta scala nivelul de cunostinte pe care il avem, felul in care invatam, relationam, luam decizii, gestionam afaceri si, din ce in ce mai des in ultima vreme, modalitatile in care ne este construita identitatea.
Cum s-a schimbat conceptul de identitate
In acest context, conceptul de identitate al unei persoane se schimba. Diplomele si certificarile sunt inlocuite de indici digitali cum ar fi reputatie, abilitati, activitate. In anumite domenii, cu un minim de efort, un angajator poate afla mai repede ca niciodata cum lucreaza un potential angajat si la ce este bun. Spre exemplu, GitHub este o platforma de colaborare pentru programatori care ofera informatii nu numai despre educatia sau experienta acestora, dar si date despre ce au programat anterior, pentru cine, ce fel de cunostinte au folosit si cum a fost primit produsul livrat de ei.
In acelasi timp, toate business-urile bazate pe modelul „sharing economy” care creeaza platforme pentru schimburi de servicii sau produse intre persoane fizice de tipul Uber si Airbnb functioneaza pe incredere si incurajeaza atat furnizorii (in aceste exemple soferii sau gazdele), cat si clientii, sa isi dea feedback reciproc.
Cetățenii, înrolați într-o bază de date
De asemenea, Bejingul a anuntat ca lucreaza la un sistem de evaluare a „increderii” in fiecare individ. Autoritatile orasului isi propun ca pana in 2020 toti cetatenii sa fie inrolati intr-o masiva baza de date online care sa puna la un loc informatii pe care le are deja guvernul (ca de exemplu: date fiscale sau amenzi pentru contraventii minore) si sa genereze un scor individual.
De altfel, divizia financiara a AliBaba, Sesame Credit, foloseste deja un altfel de sistem de analiza a potentialilor clienti cu ajutorul datelor disponibile online. Eligibilitatea pentru credite sau pentru a rezerva un hotel fara plata in avans este determinata nu numai de cati bani castiga persoana evaluata, dar si de istoricul cumpărăturilor anterioare, ce interese are si ce activitati desfasoara.
Este departe de noi o astfel de lume?
Cu toate ca avem in jurul nostru oameni care aleg sa se detaseze de online si care doresc sa traiasca experiente autentice in viata reala, la nivel global, cifrele ne arata o altfel de dinamica.
Aproape jumatate din populatia planetei este conectata astazi la internet si la fiecare secunda 6 noi utilizatori isi fac profil pe Facebook. Ieftinirea tehnologiei va face ca rata de penetrare a smartphone-urilor la nivel global sa creasca dincolo de 70% pana in 2020 si va duce internetul in fiecare colt al lumii.
Atracția spre produsele personalizate
Abundenta de informatii despre indivizi in mediul online este alimentata si de propria noastra dorinta de a primi servicii si produse cat mai personalizate. Internetul a facut acest lucru posibil si armate de inovatori din toata lumea lucreaza zi de zi pentru a crea produse care sa raspunda nevoilor cat mai diverse ale fiecarui consumator. Si culmea este ca noua ne place foarte mult acest lucru si suntem dispusi sa furnizam lumii date despre noi in schimbul unui astfel de rasfat.
Majoritatea proiectelor de inovatie ale companiilor cu care am lucrat in ultima vreme incearca sa raspunda la aceleasi intrebari. Cum putem sa ramanem relevanti intr-o piata in care clientul are atat de multe optiuni (online si offline)? Cum putem ajunge la clientul care isi doreste ca produsul sau serviciul pe care il alege sa-i raspunda fix nevoilor lui unice, sa-i reflecte personalitatea si valorile – mai mult decat atat, sa spuna lumii ceva despre ei? Pentru ca in online existam atat timp cat avem ceva de spus despre noi. Si alegerile noastre de consum au devenit surse de povesti.
In acest context, atunci cand vorbim despre prezenta noastra digitala ca indivizi, a deveni hiper-precauti sau a incerca sa ramanem anonimi in online va fi in curand un exercitiu de antiimagine. Pentru ca, in lumea catre care ne indreptam, pentru a putea functiona ca indivizi in societate, persoana noastra fizica va trebuie sa se imbine armonios cu persoana noastra digitala.
Companiile investesc azi multi bani pentru a se reinventa si pentru a ramane relevante atat in mediul digital, cat si cel fizic. Tu, omul, consumatorul sau candidatul de maine, esti pregatit pentru schimbare?
Despre autor
Magda Ropotan este consultant in inovatie. Ea lucreaza cu companiile care doresc sa inoveze organic, prin creativitatea si contributia propriilor angajati. Cu o experienta anterioara de peste 13 ani in resurse umane, Magda abordeaza inovatia ca pe un proces structurat de invatare, creativitate si transformare de cultura organizationala, in care managerii, angajatii si clientii co-creeaza produse si servicii in care cred si de care piata are nevoie.