Angajatorii pot beneficia, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de subvenții pentru încadrarea în muncă a șomerilor în conformitate cu Legea nr. 76/2002.
Încadrarea în muncă a absolvenților
Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenți ai unor instituții de învățământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent: o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referință în vigoare, la data încadrării în muncă (500 RON), pentru absolvenții ciclului inferior al liceului sau ai școlilor de arte și meserii; o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referință, în vigoare la data încadrării în muncă (600 RON), pentru absolvenții de învățământ secundar superior sau învățământ postliceal; o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referință în vigoare, la data încadrării în muncă (750 RON), pentru absolvenții de învățământ superior.
Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenți din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, aceleasi sume pe o perioadă de 18 luni.
Angajarea şomerilor în vârstă de peste 45 de ani
Angajatorii care încadreaza în muncă pe perioada nedeterminată şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau șomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referință în vigoare, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni.
sursa foto: presalocala.com
Recrutarea șomerilor care mai au 5 ani până la pensie
Angajatorii care recrutează şomeri care în termen de 5 ani de la data angajării îndeplinesc, conform legii, condițiile pentru a solicita pensia anticipată partială sau de acordare a pensiei pentru limita de vârstă, dacă nu îndeplinesc condițiile de a solicita pensia anticipată parțială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condițiilor respective, de o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referință în vigoare, acordată din bugetul asigurărilor pentru șomaj.
Este foarte important pentru orice agentie de ocupare, în calitate de mediator între persoanele neocupate peste 55 de ani si angajatori, să facă toate demersurile necesare în vederea facilitării încadrării pe piața muncii a acestei categorii vulnerabile. Pentru atingerea acestui obiectiv, AMOFM Bucuresti este implicată ca şi instituție, în desfăşurarea unei campanii de comunicare la nivel national, organizată în cadrul Proiectului “ Fii activ la orice vârstă!”, al cărui beneficiar este Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Subvenționarea angajatorilor care încadrează în muncă stagiari
Angajatorii care încheie un contract de stagiu cu absolvenții de învățământ superior primesc lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pe perioada derulării contractului de stagiu pentru acel stagiar, o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă în vigoare, prevăzut de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare. Suma lunară se acordă angajatorilor proporțional cu timpul efectiv lucrat de stagiar. Valoarea indicatorului social de referință la această dată este de 500 RON. Mai multe informații pot fi obținute de pe site-ul oficial al AMOFM București.