Întrebarea de mai sus am primit-o de la un middle manager dintr-o cunoscută multinațională. Probabil că, dacă citești aceste rânduri, lucrezi sau ai lucrat în firme mari în care procedurile de recrutare sunt stricte și clare.Dacă răspunsul este da, atunci se poate să ai în minte o serie de întrebări standard atunci când vine vorba despre interviul de angajare. Iată doar câteva dintre ele: Ce experiență ai?, Ce te recomandă? sau tradiționalul Unde te vezi peste 10 ani?
Sunt întrebări standard care testează, de obicei biografia viitorului angajat și intențiila sale de viitor.
Poate că îți sunt, de asemenea, familiare și întrebări care-ți testează competențele precum Ce știi să faci?
În ultimii ani întrebările s-au diversificat, iar la masa interviului apar discuții precum: cum ai reacționa în situația x în care colegul y procedează în modul z?
Sunt întrebări care verifică lucruri mai adânci decât măsura în care știi sau nu meserie ori ești potrivit în companie.
Concret, tot mai mulți angajatori realizează că nu e suficient un angajat bun să fie pregătit profesional atâta timp cât nu te convinge că ar avea alte calități vitale care îl pot ajuta să se integreze în echipa și cultura organizației: inteligență emoțională, empatie, leadership, asertivitate.
Iată de ce ideea de soft skills începe să conteze tot mai mult în companii.
Bună, bună teoria, dar practica ne omoară.
Ce are, concret, vocea unui angajat cu interviuri de angajare sau parcursul lui în carieră?
Ei bine, vocea contează în carieră pentru că este o parte importantă exact din soft skillurile pe care o companie ți le urmărește în timpul unui interviu sau al unei perioade de probă.
Mai precis, felul în care vorbești trădează, fără să vrei, multe despre tine.
Oricât de corect și protocolar te comporți la un interviu vocea spune adevărul despre tine pentru că ea lasă să se întrevadă următoarele:
- Starea psihică și emoțională în care te afli la acel moment
- Nivelul tău de sănătate
- Siguranța de sine
- Atitudinea
- Multe altele
O cunoscută cercetare realizată de omul de știință iranian Albert Mehrabian scoate în evidență că, atunci când comunicăm, 38% din mesajul nostru e comunicare paraverbală.
Mai exact, dicția, intonația, pauzele, felul în care ne modelăm vocea – toate ajung să cântărească aproape jumătate din ceea ce vrem să transmitem.
Ce zici? Contează vocea în cariera ta?
Un CV beton și o conduită bună la interviu pot să-ți ofere șanse de reușită chiar dacă vocea ta, poate, nu e exact cea pe care ți-ai dori-o.
Totuși, provocările vin după angajare.
Intrăm într-un carusel de discuții și situații în care: argumentăm, ne susținem puncte de vedere, dezamorsăm conflicte, muncim în echipă, mobilizăm oameni. În toate situațiile de mai sus vocea e un pion foarte important pe tabla de șah a imaginii pe care vrem să ne-o construim.
Ce poți să faci, concret, pentru ca vocea să te ajute în carieră?
Primul lucru pe care ți l-aș sugera cu prietenie este să-ți descoperi vocea și să începi să o cunoști.
Iată 3 pași simpli.
Mai întâi, înregistrează-te pe telefonul mobil și ascultă-te zilnic măcar câteva secunde.
Obișnuiește-te cu vocea ta și încearcă să o înțelegi.
Apoi, răspunde la câteva întrebări simple
- Ce spune vocea ta despre tine?
- Cum te caracterizezi atunci când te asculți?
- Reușește vocea să îți susțină calitățile pe care le ai?
La final, fă-ți un wish list cu tot ceea ce ai vrea să îmbunătățești la felul în care vorbești.
Am să te las cu o singură idee pe care mi-aș dori s-o scrii pe un post it și s-o ții la vedere:
Vocea ta (te) vinde!
Mult succes!
Despre Andrei Țigănaș
Andrei Țigănaș este sculptor de voci. Mai exact, antrenor de voce, dicție și respirație. Lucrează individual, cu persoane din diverse domenii de activitate, dar și cu grupuri și cu angajați din companii. Îi ajută pe oameni să-și îmbunătățească modul în care vorbesc și felul în care comunică 1 la 1 sau către grupuri. Andrei crede că învățăm cel eficient atunci când ne distrăm, așadar sesiunile cu el sunt distractive, dar și eficiente și pline de exerciții practice. A acumulat peste 450 de ore de transmisii live la radio și TV și mai mult de 870 de ore de înregistrări pentru posturi de radio și TV precum Radio Guerrilla, Radio România Cluj, Pro TV.