O nouă ediție a studiului „Barometrul afacerilor de tip start-up din România” la care au răspuns 301 de antreprenori români ce conduc afaceri cu o vechime mai mică de trei ani a fost lansat de compania de consultanță și audit EY.
Portretul antreprenorului român
Portretul antreprenorului român se conturează astfel: este tânăr (până în 35 de ani), se află la primul test în mediul antreprenorial, de cele mai multe ori afacerea este fondată din economiile personale (69%), lucrează în medie 10 ore pe zi şi câştigă cel mult 1000 de euro pe lună din afacere, potrivit Mediafax.
Mihaela Matei, special projects officer în cadrul EY România, a declarat: „Start-up-ul, prin definiţia noastră, este o companie prezentă pe piaţă de cel mult trei ani. Majoritatea antreprenorilor (81%) au sub 35 de ani şi nu au pornit la drum singuri, 54% din start-up-uri fiind înfiinţate de doi sau mai mulţi fondatori, astfel că noile generaţii de antreprenori sunt dispuse să împartă riscul. Vedem că antreprenorii din România stau bine la acest capitol dacă luăm în calcul că, la nivel internaţional, doar 16,1% dintre start-up-urile de mare potenţial au un singur fondator“.
Antreprenorii, ore multe la birou
Același studiu arată faptul că antreprenorii aflați la prima experiență de acest gen dedică 10 ore afacerii lor în fiecare zi, adică lucrează cu 21% mai mult decât angajaţii cu normă întreagă din România. 27% dintre antreprenori depăşesc limita celor zece ore, unii ajungând chiar la 18 ore de muncă în fiecare zi.
Deși depun atât de mult efort, rezultatele nu sunt tot timpul pe măsură. Potrivit analizei EY, 38% dintre antreprenorii respondenţi au un venit lunar situat sub 500 euro, 33% ajung la câştiguri de până la 1000 de euro, iar doar 11% depăşesc nivelul de 2.000 euro pe lună. În acest timp, un angajat este plătit în medie cu peste 400 de euro.
Dorința românilor de a deveni antreprenori este în creștere. Anul acesta numărul firmelor de tip SRL-D este cu 51% mai mare față de anul trecut.