Activități în creștere, angajări în scădere

0

O analiză a Institului Național de Statistică scoate la iveală o tendință ușor atipică pentru perioada verii din perspectiva angajărilor. Mai exact, arată o creștere a activității în toate sectoarele, însă stagnare sau chiar scădere în ceea ce privește structura echipelor. 

 Sectorul construcțiilor, în plină dezvoltare

Domeniul construcțiilor se anunță a fi în plină creștere a activității în perioada iulie-septembrie cu un sold conjuctural de +21%, comparativ cu 26% in intervalul anterior.

Soldul conjunctural reflecta diferenta dintre asteptarile pozitive si cele negative exprimate de catre managerii chestionati. Un sold pozitiv reflecta un numar mai mare de companii care au asteptari de crestere a activitatii sau a comenzilor, in timp ce un sold conjunctural negativ reflecta asteptari de scadere.

De asemenea, in comert, managerii se asteapta la o crestere importanta a activitatii, cu un sold conjuctural de +16%, iar in servicii soldul este de +15%. In schimb, managerii au asteptari ceva mai moderate in privinta activitatii din industria de prelucrare, cu un sold conjunctural de +8%, insa exista diferente mari intre sectoarele industriale.

„Pentru activitatea de fabricare a altor produse din minerale nemetalice se va inregistra tendinta de crestere (sold conjunctural +31%), in timp ce pentru fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, tendinta va fi de scadere (sold conjunctural -24%)”, se arata in raportul INS.

Astfel, in constructii se asteapta o usoara majorare a numarului de salariati, cu un sold conjunctural de +7%, in timp ce in servicii si in industrie sunt estimate cresteri nesemnificative, cu solduri conjuncturale de +4%, respectiv +3%.

In comert, numarul de angajati este prevazut sa scada semnificativ pana la finalul lunii septembrie, cu o diferenta intre estimarile pozitive si cele negative de -17%.

COMENTARII: