Ce salarii au avut, în medie, românii în luna ianuarie

0

Conform datelor furnizate de către Institutul Național de Statistică, salariul mediu net în luna ianuarie, în România, a fost de 2.484 lei. În ce domenii au fost înregistrate cele mai mari salarii. 

Domeniul cu cele mai mari salarii

Aceleași date furnizate de INS arată faptul că domeniul IT a fost cel în care au fost cele mai mari salarii, mai exact câștigul salarial mediu nominal net a fost de 6120 lei.

La cealaltă extremă a fost domeniul HORECA, unde au fost cele mai mici salarii, mai exact media a fost de 1.494 lei.

Tendință de creștere față de 2017

Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,0%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 103,5%.

Domeniile în care au scăzut salariile

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, cu 51,5%, precum şi în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cu 36,8%.

Scăderi între 22,0% şi 31,0% s-au înregistrat în activităţi de servicii anexe extracţiei, extracţia cărbunelui superior şi inferior, alte activităţi extractive, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), între 15,0% şi 18,5% în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, industria metalurgică, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), tranzacţii imobiliare, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea altor mijloace de transport, potrivit mediafax.ro.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în transporturi aeriene (+10,2%), fabricarea băuturilor (+4,2%), construcţii (+1,3%).

Angajații la stat au avut parte de creșteri salariale astfel: administraţie publică (+3,2%), sănătate şi asistenţă socială (+2,6%), respectiv învăţământ (+0,9%).

COMENTARII: