Codul muncii, pe cale să fie modificat

1027

Perioada de probă ar putea dispărea pentru cei care dau concurs de angajare, iar munca la distanţă sau „telemunca“ se legiferează. În plus, cei care preferă acest top de muncă îşi vor putea stabili singuri programul de lucru.

Una dintre noutăţile aduse de propunerea de modificare a legislaţiei muncii este introducerea noţiunii de „telesalariat“ şi de „telemuncă“. Mai mult, orice modificări făcute în contractele de muncă trebuie comunicate şi în scris salariaţilor.

Dacă acum, angajaţii în regim part-time au dreptul la acelaşi număr de zile de concediu ca şi cei cu program întreg, după modificări vor avea mai puţine zile de concediu. Noile prevederi prevăd şi posibilitatea de a se putea efectua mai multe ore suplimentare decât în prezent în sectoare precum servicii de supraveghere sau servicii medicale.Este vorba despre o propunere legislativă de modificare a legislaţiei muncii, iniţiată de Blocul Naţional Sindical care a trecut în mod tacit de Senat şi se află în prezent în dezbateri la Camera Deputaţilor, care este decizională.

Codul muncii-sursa bani.md

sursa: bani.md
Conform zf.ro, deşi unele dintre prevederile propuse în această iniţiativă legislativă sunt în favoarea angajatorilor, teama de scădere a competivităţii companiilor din România a apărut în rândul unor investitori străini. În acest sens, reprezentanţii Camerei Franceze de Comerţ, Industrie şi Agricultură din România au declarat:
„Revenirea la un cadru legislativ mai rigid decât cel din anul 2011 este o măsură profund inadaptată realităţilor actuale ale economiei şi pieţei muncii. (…) Măsuri precum stabilirea obiectivelor de performanţă individuale, dar şi a criteriilor de evaluare doar prin negociere colectivă şi nu ca atribut al angajatorului, eliminarea neperformanţei din criteriile de concediere colectivă, eliminarea perioadei de probă pentru angajaţii care au fost recrutaţi prin concurs sunt câteva exemple din propunerile făcute care pot afecta abilitatea companiilor de a oferi un serviciu de calitate, adaptat exigenţelor pieţei“.
Interesele a circa 450 de companii sunt reprezentate de această organizaţie, firme care produc 15% din PIB şi care au împreună circa 130.000 de salariaţi.

COMENTARII:

Comments are closed.