Companiile reîncep perioada angajărilor

958

Un studiu al companiei de resurse umane Manpower arată faptul că în ultimul trimestru al acestui an, angajatorii români estimează o creştere a numărului salariaţilor cu 16%.

  Angajatorii sunt optimisti

Un astfel de optimism al investitorilor nu a mai fost înregistrat din ultimele trei luni ale anului 2008. Domeniile care dau cele mai multe noi locuri de muncă sunt: industria prelucrătoare, comerţul şi domeniul construcţiilor, în timp ce firmele din centrul şi nord-vestul ţării noastre sunt cele care s-au arătat dornice să îşi lărgească echipele.
„Pentru al unsprezecelea trimestru consecutiv, angajatorii din industria prelucrătoare sunt cei mai optimişti. Cea mai semnificativă îmbunătăţire de la trimestru la trimestru este raportată însă în sectorul comerţ cu ridicata şi cu amănuntul”.

  Doar 11% dintre angajatori prevad o scadere

Din acelaşi studiu Manpower reiese faptul că „19% dintre angajatorii români intenţionează să-şi crească personalul, 11% prevăd o scădere, iar 67% nu au în vedere nicio schimbare a numărului total de angajaţi. Previziunea Netă de Angajare rezultată este cea mai puternică raportată în România din trimestrul IV /2008 până în prezent”.

Angajari sursa max-media.ro

sursa foto: max-media.ro
În schimb, perspectivele din sectorul energie electrică, apă, gaz continuă să fie negative de cinci trimestre consecutiv. Companiile din Centru şi din Nord-Vest, cele mai dornicie să angajeze regiuni ale ţării, prognozele cele mai favorabile sunt formulate de angajatorii din Centru şi Nord-Vest.Zonele ţării în care previziunile de angajare sunt mai slabe decât în perioada anterioară sunt regiunea Vest, cu minus 10 procente, şi Sud-Vest, care este estimată a fi cea mai puţin dinamică piaţă a forţei de muncă. Aici, 1 din 5 angajatori se aşteaptă la reduceri ale personalului în ultimul trimestru din 2015.

Cei mai optimişti sunt angajatorii care au deja o echipă de peste 250 de persoane, în timp ce firmele cu până la 10 angajaţi sunt cele mai prudente.Studiul Manpower cuprinde în cercetările sale peste 59.000 de angajatori din 42 de ţări şi teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intenţiile de a-şi creşte sau de a-şi diminua numărul total de angajaţi pe parcursul trimestrului următor.

COMENTARII:

Comments are closed.