„Creatori de viitor – Champions United 2017”, la final  

0

Cel mai important eveniment destinat performanței în educație pentru liceenii din România a reunit 80 de liceeni din 2 țări. Premii totale de 55.000 lei sunt oferite pentru finanțarea proiectelor propuse de participanți.

Între 10 – 16 iulie 2017, 80 de elevi de liceu cu performanțe deosebite în educație, cultură, sport și leadership școlar au luat parte la cea de a patra ediție a proiectului “Champions United”, parte a programului educațional „Creatori de Viitor”. Și în acest an, continuând un parteneriat de durată cu partenerul principal al proiectului, Kaufland România, organizatorii au putut oferi liceeniilor selectați, participarea gratuită.

Creatori de viitor este un program construit în jurul a 3 obiective: în primul rând este o comunitate a liceenilor români cu preformanțe deosebite, apoi este o platformă de lansare a unor proiecte ale viitorului și, nu în ultimul rând, un spațiu de dezbatere a unor subiecte fascinante alături de cei pe care-i numim “creatori de prezent”.

„Ediția din acest an a proiectului Creatori de Viitor s-a desfășurat pe 3 coordonate, construite în jurul verbului a forma. Am dezbătut, alături de invitații noștri, subiecte deosebite ca  “relații și relaționare”, “generozitate și spirit civic”, “de la a fi la a deveni” sau “era digitală – despre tehnologie și oameni”, în cadrul sesiunilor TransForm. I-am provocat pe participanți, ca în fiecare an, să lanseze cele mai interesante proiecte sociale sau de antreprenoriat social în cadrul competiției  ReForm. În ultima seară a proiectului, în cadrul unui eveniment deosebit desfășurat în Grădina Botanică din Cluj-Napoca, am anunțat proiectele lansate și finanțate anul acesta cu 55.000 lei, în cadrul Galei PerForm”, a declarat Ovidiu Neamțu, Președinte al Asociației 11even.

Anul acesta, cei 55.000 de lei au mers către mai multe proiecte create și propuse de cei 80 de participanți. Marele premiu al ediției 2017 – o finanțare de 20.000 lei oferită de Kaufland România – merge către “Food Reformers, proiect care își propune să educe consumatorii în privința risipei alimentare. Am plecat de la Champions United cu amintiri frumoase, dar si foarte motivați să punem în aplicare proiectul Food Reformers, în care am crezut de la început. Vom revoluționa felul în care românii privesc mâncarea ca pe o resursă, vom combate risipa alimentară și vom schimba ceva. Pentru că asta am învățat la Champions United., ne-a transmis Miruna Crețu, clasa a XII-a la Colegiul National Mihai Viteazu din București, olimpică națională la chimie.

Un alt proiect care a impresionat juriul de anul acesta este și TeachU”. Acesta urmărește conectarea tinerilor care au potențial academic cu elevi fără posibilitatea de a acumula nivelul academic, având scopul îndrumării, informării și colaborării adolescenților. Două cuvinte: Champions United. Campioni Uniți. La asta se poate rezuma tot ce am trăit în această săptămână plină. Interesant, inedit, nou, plăcut, doar cateva cuvinte ce descriu ceea ce am trait alături de alți oameni pasionați de ceea ce fac. Dupa acest eveniment, am ramas cu amintiri frumoase pe care de abia aștep să le scriu în continuare odată cu punerea proiectului în practică.”, spune Andrei Cătălin Popa, elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic Ovidius din Constanța și olimpic național la astronomie și astrofizică.

Între invitați putem aminti pe Michael Bulzan – Director Regional pentru Europa și Asia Centrală la Duke University, sau Marius Ungureanu, absolvent de management strategic al organizațiilor de sănătate la University of Iowa (SUA) și doctor în medicină, Mirela Retegan – creatoarea fenomenului Zurli, David Timiș – Growth Engine Manager la Google sau Dan Isai – fondator și CEO Salad Box. “Nu am fost pregătită nicio clipă pentru ceea ce avea să fie Champions United. Știam că o să fie o experiență unică, știam că o să întâlnesc oameni minunați, dar nu bănuiam că voi pleca de aici întrebându-mă când și dacă voi mai avea într-un timp atât de scurt aceeași cantitate de emoții, de idei și de vise (în ciuda faptului că somnul n-a fost una din ocupațiile mele în această săptămână). Nu știam că voi ajunge acasă fiind mult mai aproape de mine însămi și sunt hotărâtă să ofer celor din jurul meu ceea ce mi-a fost oferit mie de Champions United. – Gabriela Diana Oprea, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național B.P. Hașdeu din Buzău și medaliată cu bronz la Olimpida Internațională de Științe ale Pământului 2016.

Sâmbătă 15 iulie, în ultima seară a proiectului, Grădina Botanică din Cluj a găzduit Gala PerForm, eveniment devenit tradiție în cadrul Creatori de Viitor, care anul acesta a beneficiat de prezența mai multor invitați speciali, printre care Dl. Emil Boc, Primarul municipiului Cluj-Napoca și fost Prim Ministru al României, Anna-Katharina Scheidereiter – responsabil CSR Kaufkland România, Dan Isai – CEO Salad Box și Peter Barta – antreprenor.

Proiectul “Creatori de viitor” este organizat de Asociația 11even, în parteneriat cu Kaufland România, Ministerul Educației Naționale, Universitatea Babeș Bolyai Cluj-Napoca, precum și cu o serie de alți parteneri instituționali, centre culturale, parteneri corporate și media. Detalii suplimentare despre acest program regăsiți la www.creatorideviitor.ro sau pe pagina https://www.facebook.com/CreatoriDeViitorRomania/.

COMENTARII: