2022 s-a încheiat cu războiul din Ucraina și cu cea mai mare inflație din ultimii ani. Repercusiunile acestor evenimente afectează oamenii din întreaga Europă. Plecarea la muncă în străinătate este o temă discutată din ce în ce mai des.
Previziunile experților pentru anul 2023
Situația de pe piața economică europeană se va îmbunătăți abia în 2024, potrivit experților din domeniu. În schimb, 2023 va fi anul în care se va înregistra cel mai mare vârf al inflației în Europa. Economiile din Europa Centrală (inclusiv Lituania, Letonia, Estonia, Republica Cehă, Polonia și Ungaria) vor fi cele mai puternic afectate. Dacă vorbim despre țările puternice ale economiei europene (Germania și Suedia), aici creșterea va încetinii.
Rata șomajului, în acest an, va experimenta, probabil o stagnare. Un prim factor, ar fi cel legat în principal de creșterea prețurilor. Acest lucru determină creșterea cererii de măriri salariale, pe care, din păcate, nu orice angajator și-o poate permite în inflația actuală.
Cum afectează inflația actuală din Europa, plecarea la muncă în străinătate. Situația în câteva dintre țările europene
Olanda – dacă vorbim despre Olanda, în această țară, inflația procentuală va ajunge să-și întreacă propriile recorduri. Și aici, în ultimele luni s-au înregistrat cele mai mari creșteri ale prețurilor la alimente și ale ratelor inflației din ultimii 30-40 de ani. Cu toate acestea, cererea de forță de muncă (în special primăvara și vara) va rămâne ridicată.
Franţa – aici nivelul inflației este foarte ridicat. În ciuda acestei situații, angajatorii se confruntă cu o penurie de muncitori calificați. Spunem că este bine acest lucru, iar cererea de muncitori este încă mare.
Belgia – nu face excepție nici ea. Inflația în această țară a atins și aici niveluri record. Dar ca și în țările menționate mai sus, cererea de muncitori străini nu este în scădere.
Regatul Unit – primul val al crizei aici a venit odată cu Brexit -ul. Atunci cand Anglia a decis să părăsească UE, mulți dintre oamenii care lucrau și trăiau acolo au decis să părăsească țara. Acum este cel de-al doilea val al crizei. De menționat că între lunile iulie și septembrie 2022, numărul angajaților a scăzut cu aproape 52.000. Acest lucru a contribuit la creșterea ratei șomajului. Din păcate, prognoza specialiștilor pentru Marea Britanie, nu este optimistă: procentul șomajului va crește, iar prețurile de asemenea.
Germania – reprezintă încă cea mai populară țară atunci când vine vorba de plecarea la muncă în străinătate. Germania se luptă și ea, cu inflația. Cererea de lucrători temporari din Germania, este de așteptat să rămână neschimbată.
Suedia – este una dintre țările cu cele mai stabile economii din lume.Țările scandinave (implicit Suedia) sunt printre primele 5 cele mai bune și mai fericite țări.
A schimbat ceva inflația actuală în Europa?
Chiar și economiile stabile se luptă cu inflația care se apropie de vârf. Desigur, inflația în țările scandinave este de câteva ori mai mică decât, de exemplu, în Polonia. Cu toate acestea, creșterea procentuală a prețurilor la alimente față de anul precedent este de 13% în medie.
Din păcate, inflația din țări precum Lituania, Letonia, Estonia, Italia, Spania, Croația, România, va duce la un val semnificativ de migrație în perioada 2022-2024. Așa cum știm, economiile mai puțin stabile vor avea de suferit cel mai mult. Rezidenții acestor țări (conform europa.jobs) au început deja să caute un loc de muncă în străinătate.