Munca în străinătate a fost întotdeauna percepută ca fiind atractivă. În principal datorită câștigurilor, dar recent se vorbește din ce în ce mai des și despre oportunități de dezvoltare profesională. Am verificat pentru care dintre profesii este cel mai ușor de găsit un loc de muncă în străinătate.
Unde merită să mergi la muncă în străinătate?
În urmă cu doar un deceniu, românii au plecat în masă în Italia și Anglia. Practic nu erau necesare calificări pentru a lucra în aceste țări. Cunoașterea limbii engleze nu era necesară sau putea fi limitată la nivel de conversație. Românii erau angajați în principal pentru o simplă muncă fizică. Cursurile de schimb erau foarte favorabile la acea vreme și o astfel de emigrare economică era profitabilă.
Astăzi, această tendință s-a inversat în mod clar. Angajatorii se așteaptă ca și candidații străini să aibă calificări înalte și o bună cunoaștere a limbii engleze. Italia și Anglia nu mai sunt destinațiile de top pentru emigrația economică.
Astăzi, românii merg mai degrabă în sudul Europei (Spania devine o tendință) sau mai departe – de exemplu, în Statele Unite.
Cererea de profesioniști este la fel de mare și în Olanda, dar și în țările scandinave.
Ce țări oferă salarii mari?
Mersul la muncă, chiar și cel legat de oportunitățile de dezvoltare profesională, este de obicei făcut cu scopul de a câștiga mai bine decât în România. Prin urmare, întrebarea pe care o regăsim adesea pe internet nu este surprinzătoare: „în ce țări poți câștiga bani buni?”.
Răspunsul la această întrebare poate fi puțin surprinzător. În timp ce majoritatea compatrioților noștri lucrează în Germania, Olanda, Italia și încă în Anglia, cele mai mari salarii pot fi găsite în Elveția sau Danemarca.
Cu toate acestea, un contract într-una dintre aceste țări necesită calificări și certificări, dar și cunoștințe de limbi străine.
Persoanele care reușesc să obțină un loc de muncă în Statele Unite, precum și în țările arabe, pot conta și pe câștiguri bune.
Cât de mult poți câștiga în străinătate?
Chiar și exemplul Danemarcei arată că munca în străinătate dă roade, dar numai dacă angajatorul preia o parte din cheltuieli, de exemplu, suportă cheltuiala angajatului legată de închirierea unei locuințe. Locuința în Danemarca este foarte scumpă, iar emigrarea economică nu mai este profitabilă dacă trebuie să plătești singur toate taxele.
Cât poți câștiga?
„În medie, pozițiile de nivel mediu și scăzut câștigă în jur de 3.000 de euro lunar, dar, de exemplu, un medic va câștiga de două ori această sumă. Merită să fii medic în Elveția. Aceștia câștigă aproximativ 13.000 de franci elvețieni. Cu toate acestea, costul vieții în Elveția nu este scăzut. Chiar și cei cu cel mai mic venit își pot permite mai mult decât românii care primesc cel mai mic venit național. În Elveția, engleza nu este vorbită pe scară largă. Fără să cunoști italiană, franceză sau germană, nu prea poți găsi un loc de muncă acolo,” spune Alina Pascu, Marketing Manager la europa.jobs România.
Care sunt profesiile cele mai solicitate în lume la ora actuală?
Dezvoltarea rapidă a biotehnologiei și a comunicării a făcut ca specialiști în industriile IT și tehnologie să fie căutați în întreaga lume. În prezent, este cea mai bine plătită profesie din lume. De exemplu, șeful departamentului IT poate avea un venit lunar brut de aproape o sută de mii de euro. Sună aproape abstract, dar acestea sunt sumele cu care sunt plătiți astfel de angajați.
Tarife similare au și medicii specialiști cu realizări profesionale documentate. Chirurgii sunt necesari în întreaga lume, nu numai în medicina estetică.
Se pot realiza multe și în sectorul financiar. Se caută analiștii și consilierii financiari care sunt gata să-și completeze studiile și cu ceva cunoștințe de legislație fiscală a țării în care doresc să lucreze.
Despre europa.jobs
Deschis în urmă cu aproximativ un deceniu în Polonia și din 2019 activ și în România, europa.jobs este în prezent cel mai mare portal internațional de locuri de muncă din Europa. Platforma funcționează în 9 versiuni lingvistice, oferind soluții optimizate, atât pentru angajatori sau agențiile de ocupare a forței de muncă locale și din Europa, cât și pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă în țara de origine și străinătate.