A fost retras plafonul pentru indemnizația pentru creșterea copilului

1761

Veste bună pentru cele care își doreau să aibă un copil, însă diferența mare între actualul salariu și indemnizația pentru creșterea copilului pe care ar fi primit-o dacă alegeau să stea acasă doi ani le ridica semne de întrebare.

Camera Deputaților a adoptat legea prin care indemnizaţia de creştere a copilului va fi de 85% din veniturile părintelui în ultimele 12 luni şi se va acorda pentru o perioadă de doi ani, fără niciun plafon.

Conform modificărilor adoptate de Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, persoanele care în ultimii 2 ani anterior datei naşterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pot beneficia de indemnizaţia de creştere a copilului până când acesta împlineşte 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilităţi.

hands-918774_960_720

Cuantumul indemnizaţiei va fi 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani şi nu poate fi mai mică de 85% de salariul minim brut pe ţară garantat. Tot acum a fost eliminat și plafonul maxim de 3400 de lei impus până acum pentru părintele care alegea să stea un an în concediu maternal.

În plus, indemnizaţia se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemenală, de tripleţi începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.

De asemenea, cei care în perioada în care sunt îndreptăţiți să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului obţin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din indemnizaţia minim garantată.

Legea ar trebui să intre în vigoare de la 1 iulie 2016, după ce va fi promulgată de președinte.

 

COMENTARII:

Comments are closed.