INS: Salariul mediu pe economie în decembrie, în creștere

0

Conform datelor Institutului Național de Statistică, salariul mediu net a fost de 2629 de lei în luna decembrie a anului trecut. Comparativ cu luna noiembrie, discutăm despre o creștere de 6,7%. 

Comparând această valoare cu cea înregistrată în urmă cu un an, ajungem la concluzia că este vorba despre o creștere totală a salariului mediu net de 11,7%.

Domeniul în care au fost înregistrare cele mai mari câștiguri salariale medii nete a fost extracția petrolului brut și a gazelor naturale. Este vorba de 9.239 de lei. La cealaltă extremă se află domeniul HORECA unde au fost cele mai mici salarii, respectiv 1.481 de lei.

Domeniile în care au crescut cel mai mult salariile

Pe primul loc al creșterilor salariale în decembrie față de noiembrie , cu 92,4%, s-a aflat extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, cu 67,3% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cu 20% până la 35,5% în activităţi de servicii anexe extracţiei, extracţia cărbunelui superior şi inferior, intermedieri financiare, industria metalurgică, tranzacţii imobiliare şi cu 16% până la 20% în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, alte activităţi extractive, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii, telecomunicaţii, conform mediafax.ro.

Pe de altă parte, cele mai semnificative scăderi au fost în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, transporturi aeriene, fabricarea echipamentelor electrice și alte activităţi industriale.

 

COMENTARII: