Peste 12.000 de joburi create de investitorii străini

0

Investitorii străini prezenți în România au creat pe parcursul anului trecut peste 12.000 de noi locuri de muncă, cu 17% mai multe față de 2014. 

  România, locul 6 la nivel european

Aceste cifre duc România pe locul 6 în Europa în topul locurilor de muncă create prin investiţii străine directe potrivit EY European Attractiveness Survey 2016. Lucrurile au stat bine la nivelul întregii regiuni. Investiţiile străine în Europa au atins un maxim istoric, cu 5.083 de proiecte care au generat 217.666 noi locuri de muncă.

 Țările cu cele mai multe investiții noi

Cea mai atrăgătoare destinație pentru investitorii străini este, în continuare, Europa de Vest unde au fost implementate 77% dintre toate noile proiecte de pe continent. Cele trei țări care dețin împreună peste 50% dintre aceste noi proiecte sunt: Marea Britanie, Germania și Franța.

În ceea ce priveşte locurile de muncă nou create, Europa Centrală şi de Est (CEE) a generat jumătate din numărul total de locuri de muncă, în contextul regiunea a atras 69% din numărul de proiecte ISD din sectorul de producţie.

 Posibilul impact al Brexitului

„În ciuda unui mediu de afaceri incert şi a unei game largi de riscuri geopolitice, investitorii au văzut în continuare Europa ca pe o locaţie relativ sigură. Punctele forte ale Europei constau în infrastructura digitală şi logistică, în forţa de muncă calificată şi într-un mediu stabil din punct de vedere al legilor şi reglementărilor. Totuşi, decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană ne aduce pe un teritoriu necunoscut.Este pentru prima dată când un stat membru părăseşte uniunea, astfel că impactul şi consecinţele directe sunt greu de anticipat. Companiile vor fi nevoite să activeze planurile pentru situaţii neprevăzute la care au lucrat în ultimele luni, demarând totodată şi ajustarea planurilor pe termen lung. Impactul economic pentru viitorul apropiat se va resimţi asupra încrederii şi aşteptărilor investitorilor. Incertitudinea privind viitorul relaţiilor comerciale dintre UK şi UE va încetini investiţiile în anumite industrii, atât în regat, cât şi pe continent. Afluxul de capital către Marea Britanie este posibil să scadă, lira sterlină va rămâne într-o poziţie mai slabă, iar activitatea de IPO şi M&A va încetini de asemenea. Un lucru este însă cert: schimbările majore legate de comerţ, piaţa muncii şi politici publice nu vor avea loc peste noapte. În consecinţă, companiile au răgazul de face deja planuri pe termen lung pentru a întâmpina toate aceste provocări”, a declarat Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România.

 Țările din care provin investitorii

Din afara Europei, Statele Unite conduc în topul investiţiilor străine directe în Europa. Este vorba despre aproape  1.200 de proiecte  şi  peste 58.000 de locuri de muncă nou create. O bună parte dintre acestea au fost în domeniul financiar.

Asia şi-a intensificat de asemenea activitatea în Europa, cu 735 de proiecte ISD şi peste 37.000 de locuri noi de muncă generate în 2015. China este cel mai mare investitor asiatic din Europa, cu 238 de proiecte (creştere de +2%) şi 8.917 de noi locuri de muncă.

COMENTARII: