România ar putea avea cea mai are creștere economică din Europa Centrală și de Est

0

Un raport Erste arată faptul că țara noastră ar putea fi economia cu cel mai mare ritm de creştere din Europa Centrală şi de Est, drept urmare a măsurilor de relaxare fiscală şi a perspectivelor de înăsprire a politicii monetare. Rămâne de văzut cum se va reflecta acest lucru în piața locală a locurilor de muncă.

 Europa Centrală și de Est, creștere estimată de 3,1%

Creşterea economică în Europa Centrală şi de Est s-a detaşat de cea a ţărilor emergente, precum Brazilia, Rusia, India sau China, dar şi de economiile europene, cu o creştere estimată de 3,1% pentru 2016, aproape dublu faţă de media statelor din zona euro, de 1,6%, conform unui raport al Erste. România ar putea avea o creştere economică de 4,1% anul acesta, în timp ce Polonia ar putea creşte cu 3,6%, Slovacia cu 3,5%, Cehia de 2,5%, în timp ce estimările pentru Ungaria sunt de 2,2%, conform mediafax.ro.

Juraj Kotian, Director Cercetare Macro/Fixed Income pentru ECE în cadrul Erste Group şi co-autor al raportului, susține: „Comparativ cu pieţele emergente globale, economiile ECE se află în etape diferite ale ciclului economic, acesta fiind principalul motiv pentru care încetinirea economică la nivel global nu are acelaşi impact asupra ambelor grupuri”.

  Creștere pe baza prețurilor ridicate ale mărfurilor

În perioada 2010-2015, pieţele emergente globale au înregistrat o creştere foarte puternică pe fondul preţurilor ridicate ale mărfurilor şi al intensificării activităţii de creditare, în timp ce cresterea ECE a fost mai moderată, deoarece ţările din regiune se concentrau pe temperarea dezechilibrelor.

Având în vedere că probabil economiile din ECE vor continua să performeze sub potenţial şi în acest an sau până în 2017, economiile din regiune sunt încă departe de a atinge vârful ciclului lor economic. Din acest motiv, sunt mai puţin predispuse la un impact puternic al unei încetiniri ciclice de tipul recesiunii din 2009.

Economiile pieţelor emergente precum ţările BRIC au înregistrat rezultate peste potenţialul lor în ultimii ani, la acestea adăugându-se şi cresterea considerabilă a ponderii investiţiilor.

COMENTARII: