Românii din mediul privat au câștigat mai puțin în luna mai

0

Unii dintre angajații din România au încasat, în luna mai a acestui an, salarii mai mici față de luna aprilie. Conform Institutului Național de Statistică, salariul mediu net pe economie a fost de 2704 lei, cu -0,3% mai mic față de luna anterioară, în timp ce salariul mediu brut a fost de 4.494 lei, cu 0,4% față de luna aprilie. 

Domeniile în care au scăzut salariile

Angajații din domeniul asigurărilor și fondurilor de pensii au fost cei mai afectați de scăderea salarială. Este vorba despre o diminuare a veniturilor cu 16,7%. Un alt domeniu în care au scăzut salariile este extracția petrolului brut și a gazelor naturale, de altfel cunoscut ca fiind cu salarii semnificativ mai mari decât restul pieței. În acest caz, iată că salariile au scăzut cu 15.3%.

Angajații din domeniul imobiliar, intermedieri financiare sau producția și furnizarea de energie electrică și termică au simțit și ei o diminuare a salariilor. În acest caz, este vorba despre scădere de 7-12%.

Au încasat salarii mai mici cu 3%-6%  cei care lucrează în fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, telecomunicaţii, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, construcţii.

Domeniile cu cele mai mari salarii

Cele mai mari salarii le-au avut angajații din domeniul IT. Este vorba despre un salariu mediu net de 6437 lei.

Au fost și domenii în care salariile au crescut:

  • cu 7,5%-8,5% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), extracţia minereurilor metalifere, silvicultură şi exploatare forestieră (incl. pescuit şi acvacultură);
  • cu 3%-6% în fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, colectarea şi epurarea apelor uzate, fabricarea de mobilă, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite).
COMENTARII: