Guvernul a aprobat ordonanţa de urgență prin care salariile bugetarilor vor fi majorate.
Bugetarii vor fi plătiți mai bine
650.000 de angajați la stat vor câștiga mai mult începând cu luna septembrie a acestui an. Decizia a fost anunțată de către ministrul Muncii care a făcut trimitere la nemulțumirile exprimate de bugetari în nenumărate rânduri.
” Să nu uităm că această ordonanță (…) este despre oameni, despre oameni care ne-au comunicat frustrările pe care le au în sistem, ne-au comunicat încurajările pentru rezolvarea acestor disfuncționalități. Ce facem noi astăzi, prin adoptarea acestei ordonanțe de urgență? (…) Încercăm să rezolvăm, să corectăm niște inechități, niște disfuncții majore care s-au strâns de ani de zile în sistemul public de salarizare, după o încercare ratată în 2010 de a avea o lege-cadru care nu s-a aplicat niciodată, deși ar fi putut să fie începută, să fie aplicată de ani de zile.”, a declarat ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru.
Impactul asupra economiei
În ceea ce privește impactul economic al acestei măsuri, acesta a afirmat că este vorba despre 800- 900 de milioane de lei pentru ultimul trimestru al acestui an, iar anul viitor, cu tot cu bonusuri de sănătate, acesta se va situa undeva între 2,5 – 2,6 miliarde de lei.
Viitoarele salarii ale profesorilor
Ministrul a subliniat că de la 1 august 2016 intră în vigoare toate corecţiile disfuncţionalităţilor, ceea ce înseamnă încadrarea în aceeaşi unitate la aceeaşi funcţie şi aceeaşi vechime.Un profesor va câştiga între 1.896 şi 3.608 lei, în funcţie de specializare, grad şi vechime. În timp ce un profesor din învăţământul preuniversitar va câştiga între 1.900 şi 3.600 de lei. Schema propusă de guvern ţine cont de vechimea în muncă, dar şi de gradul didactic.
Învăţătorii şi educatoarele cu vechime între 6 şi 10 ani vor avea salarii între 1.800 şi 2.000 de lei. Cei care au 30-35 de ani experienţă pot ajunge la un salariu de 2.650 de lei pe lună.
Salarii semnificativ mai mari vor avea cadrele didactice din mediul universitar. De exemplu, un profesor universitar cu 10 ani de experienţă poate câştiga, la final de lună, aproape 3.500 de lei, în timp ce un cadru didactic cu peste 40 de ani de vechime va câștiva dublu.
Cresc și salariile din sănătate
În sistemul sanitar vor crește salariile a 163.000 de persoane. Un medic primar gradaţia 5 va avea o creştere de 914 lei, un medic specialist gradaţia 5 va avea o creştere de 557 lei, în timp ce medicul rezident anul VI-VII va avea o creştere salarială de 746 lei. Doctorul rezident anul III va avea salariul mare cu 294 lei iar medicul rezident anul I cu 312 lei.