Un studiu realizat de Manpower arată faptul că aproape trei sferturi dintre angajatorii români au dificultăți în a găsi personal calificat pentru posturile vacante, deficitul de talente de pe piața locală fiind la cel mai ridicat nivel din ultimii 8 ani.
Recrutarea, tot mai dificilă
Ponderea angajatorilor români care raportează dificultăți în ocuparea posturilor vacante a crescut la 72%, de la 61% anul trecut, potrivit ediției din acest an a studiului Manpower privind deficitul de talente la nivel global.
România ocupă primul loc în regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa) și locul al treilea la nivel mondial în privința deficitului de talente pe piața locală, după Japonia, care înregistrează un deficit de 86%, și Taiwan, unde angajatorii se confruntă cu un deficit de 73%.
Posturile cel mai greu de ocupat
Posturile cel mai greu de ocupat, atât la nivel mondial, cât și local, sunt cele de meseriași, urmate, în cazul României, de cele de muncitori necalificați, ingineri, operatori mașini/producție, șoferi, personal pentru restaurante și hoteluri, personal IT, reprezentanți vânzări, personal contabil-financiar și manageri de vânzări.
Turcia a raportat al doilea cel mai mare deficit de talente la nivelul regiunii în acest an, de 66%, urmată de Bulgaria (62%) și Grecia (59%). Potrivit aceluiași studiu, la celălalt capăt al topului se află angajatorii din Norvegia (16%), Olanda (17%), Marea Britanie (18%) și Irlanda (20%) care au cele mai puține probleme în găsirea personalului adecvat pentru ocuparea posturilor vacante.
Studiul a fost realizat prin chestionarea a peste 42.300 de angajatori din 43 de țări.