UBB este lider al universităţilor din România conform centralizării ultimelor rankinguri internaționale date publicității în 2016. Cel mai recent clasament de acest gen este Times Higher Education (THE), în cadrul căruia Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este inclusă în categoria 601-800 (din cele aproape 1.000 de universități incluse în evaluare), alături de Universitatea de Vest din Timişoara.
Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi Universitatea din Bucureşti ocupă poziţiile 801+, cele patru universități fiind singurele universităţi româneşti incluse în acest ranking.
Indicatorii luați în calcul
Indicatorii luaţi în calcul de ranking-ul Times Higher Education sunt cei de predare/învățare, cercetare (publicaţii/citări), transfer de cunoaștere și internaționalizare, analizându-se aproximativ 1.313 universități de cercetare de referință din lume și aproximativ 20.000 de răspunsuri privind reputația academică. La trei dintre indicatorii specifici UBB se află pe primul loc în ţară – predare/cercetare-citări/transfer de cunoaştere, iar la ceilalţi doi indicatori – cercetare-publicaţii/internaţionalizare – se află pe locul doi, după Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.
UBB, în topurile internaționale
În ranking-urile internaționale majore ale universităților, UBB ocupă, în anul 2016, următoarele poziții:
- În ranking-ul U.S. News (Best Global Universities Rankings) – care include aproximativ 750 de universități ale lumii, UBB ocupă prima poziţie între universităţile româneşti (560 la nivel internaţional), fiind urmată de Universitatea din Bucureşti (588) şi Universitatea Politehnica din Bucureşti (706).
- În ranking-ul Webometrics (Ranking Web of Universities) – care include aproximativ 11.996 de universități ale lumii, UBB ocupă prima poziţie în ţară (938 la nivel internaţional), urmată de Universitatea din Bucureşti (975) și Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași (1018).
- În ranking-ul URAP (University Ranking by Academic Performance) – care include aproximativ 2.000 de universități ale lumii, UBB este pe poziţia a doua în ţară (690 la nivel international), devansând Universitatea din Bucureşti (726), dar fiind devansată de Universitatea Politehnica din București (621).
- În ranking-ul Scimago (Institutions Rankings) – care include aproximativ 2.894 de universități ale lumii, UBB ocupă poziţia a treia (600 la nivel internaţional), după Universitatea Politehnica din București (552) şi Universitatea Politehnica din Timişoara (599).
- În ranking-ul QS (World University Rankings) – care include aproximativ 1.000 de universități ale lumii, UBB se menţine pe poziţia 701+ la nivel internaţional, alături de Universitatea din București, Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi Universitatea de Vest din Timişoara, ocupând însă locul 2 la nivel național, după Universitatea din București.
- În ranking-ul CWUR (World University Ranking) – care include aproximativ 1.000 de universități ale lumii, apar două universităţi din România: Universitatea din București, pe poziţia 977 şi UBB, pe poziţia 980.
Așadar, într-un metaranking al anului 2016, UBB ocupă prima poziție la nivel național, la mică apropiată de Universitatea din București și Universitatea Politehnica din București.