Martie-mai, luni în care activitatea companiilor va crește

1839

Datele oferite de Institutul Național de Statistică arată faptul că în perioada martie-mai, managerii companiilor au estimat creșteri ale activității în toate sectoarele.

De exemplu, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următorul trimestru creşterea moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +15%). Creşteri accentuate sunt aşteptate în activitatea de fabricare a băuturilor (sold conjunctural +47%) şi în activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +41%). În schimb, în industria metalurgică se prognozează scăderea activităţii (sold conjunctural -18%). Preţurile produselor industriale vor fi relativ stabile, la fel ca numărul de salariaţi.

   Evoluția comerțului

În comerţul cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +39%). În plus, angajatorii prognozează un avans moderat al numărului de salariaţi. Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va fi de asemenea pe plus, la fel ca şi preţurile de vânzare cu amănuntul. Pe zona e servicii, cererea (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +14%). De asemenea, managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi, la fel ca şi în cazul preţurilor.

  Estimări pentru domeniul construcțiilor

În construcţii, managerii mizează pe creşterea volumului producţiei (sold conjunctural +27%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +21%), precum şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii estimările indică o relativă stabilitate.

COMENTARII:

Comments are closed.