Este o întrebare pe care mulți dintre oameni și-o pun, cel mai adesea la momentul în care simt o nemulțumire față de locul actual de muncă: plafonare, salariu prea mic în raport cu nevoile, schimbarea șefului, strategie nouă a companiei etc. Un articol de Monica Soare, managing partner Artwin Consulting.
Într-unul din articolelele anterioare spuneam că un recruiter dedică inițial maxim 6-8 secunde unui CV. Își crează mental o serie de criterii pe baza cărora face o primă selecție, iar unul dintre acestea este numărul de locuri de muncă deținute.
Răspunsul la această întrebare este evident nuanțat: depinde. Depinde de nivelul de experiență la care te afli, nivelul jobului pe care îl vizezi în carieră, dacă joburile schimbate au fost în interiorul aceleiași companii sau ai schimbat și compania cu fiecare job. Să le analizăm pe rând.
- Nivelul de experiență. Este de așteptat ca la început de carieră să încerci mai multe lucruri, să existe dificultăți în luarea deciziei potrivite. Trebuie să fim însă atenți la repercursiunile pe termen lung. Este necesar ca dacă ai schimbat 3-5 joburi în primii doi ani de muncă, să cauți să îți construiești un CV pe termen lung. În astfel de situații recomand să găsești un loc în care să rămâi măcar 3 ani, ideal 5. Va fi o experiență care te va credibiliza în ochii potențialilor angajatori și nu vei fi etichetat ca un “job hoper”. Orice angajator își dorește o echipă stabilă, pentru că înlocuirea unui om înseamnă costuri, uneori mai puțin evidente: clienți nemulțumiți, echipă demotivată pentru extra-efortul depus în perioada căutarii înlocuitorului, etc.
Este destul de greu de acceptat ca la vârsta maturității ca angajat , când ai 30-40 ani, să faci mișcări greșite și să fii nevoit să schimbi des jobul.
Schimbarea frecventă a companiei este un indicator al impulsivității, toleranței scăzute la frustrare. Oriune mergi vor fi momente grele pentru organizație, iar companiile apreciază că nu ai părăsit barca imediat.
De aceea sunt apreciate experiențele stabile într-o organizație pentru că într-un interval așa lung este foarte posibil să fii asistat și rezistat la multe schimbări în organizație: șefi, strategii, obiective, momente de criză. Angajatorii sunt conștienți că și în organizația lor lucrurile nu sunt mereu roz și au nevoie de oameni maturi care să înțeleagă și să accepte aceste situații.
- Jobul pe care îl vizezi pe termen lung
Este destul de evident că la schimbarea companiei vei obține o creștere salarială mai mare decât în interiorul propriei companiii. Este indicat să priviți acest lucru cu înțelegere, ca pe ceva normal și nu ca pe o nedreptate. Noul angajator va fi dispus să plătească suplimentar pentru că el nu a avut cheltuielile cu pregătirea ta: training, timp în care ai învățat și rezultatele au fost mai mici, greșeli făcute în perioada de început. În esență, probabil că ambii angajatori (cel actual și cei viitor care te ia deja pregătit) să aibă cheltuieli similare cu tine.
Studiile arată că pe termen lung diferențele salariale între o persoană care lucrează 15-20 ani în aceeași companie și cel care ca avut mai mulți angajatori vor înclina în favoarea primului.
Dacă analizăm experiența executivilor seniori vom constata că majoritatea au cel puțin o experiență de minim 10 ani într-o singură organizație.
La acest nivel de senioritate, chiar dacă vor decide să angajeze din exterior, majoritatea companiilor vor avea criterii stricte cu privire la numărul de companii în CV: 3 companii în 20 ani… Motivația este multiplă:
- dovedește stabilitatea, toleranța la frustrare, adaptabilitate la noi condiții
- gândire strategică asupra propriei cariere
- cunoașterea și management bun al politics-urilor interne
- rezultate bune constante; de multe ori schimbarea frecventă a jobului ascunde o performanță sub așteptări
- promovări interne repetate care validează performanțe superioare
Așadar, dacă țintești să îți oprești cariera la un nivel de mid-management, e ok să schimbi compania. Dacă vrei mai mult, cântărește bine deciziile.
- Schimbări dese de job în interiorul companiei
Acesta este visul angajatorilor potențiali – pentru că îmbină stabilitatea cu experiențe diverse, agilitate în sesizarea de oportunități, planificare bună a propriei cariere. Cum să cred că vei face o planificare bună a business-ului pe termen lung dacă nu ai reușit să ai grijă de propria carieră?
Pledez pentru stabilitate într-o organizație, dar nu pentru plafonare, făcând 10 ani aceleași lucru. Căutați schimbări de job și responsabilități în interiorul companiei.
Cariera îmi este legată atât de consultanță, cât și de recrutare și am lucrat cu mulți oameni care doreau să facă o schimbare nouă în carieră. Am fost mai înclinată să îndemn persoanele întâi către o analiză mai atentă a motivelor pentru a schimba jobul. Uneori am părut conservatoare, dar am vrut să mă asigur că schimbarea companiei este chiar o soluție bună pentru clienți, că nu este doar o nemulțumire temporară care poate apărea în orice job sau companie.
Încercați mereu să vă gândiți cum vă va arăta CV-ul peste 10-15 ani. În perioada de boom sau până la 40 de ani, oportunitățile sunt multiple: sunteți căutat de headhunteri, vă potriviți pentru multe joburi din piață. Dar când soarele apune și posibilitățile vi se restrâng frecvența cu care ați schimbat joburile poate fi critică pentru a obține un rol.
Comments are closed.