„Căsuța cu Povești Muzicale”, pe scena neconvențională a școlii

0

În perioada 20-24 martie 2017, Alumnus Club pentru UNESCO în parteneriat cu Opera Națională Română din Cluj-Napoca organizează spectacolul educațional-cultural interactiv pentru copii “Căsuța cu Povești Muzicale”. Spectacolul se va desfășura în orașul Cluj-Napoca și reprezintă o oportunitate unică pentru copiii claselor 0-4 de a se bucura de un excepțional spectacol muzical de operă, special creat pentru ei.Spectacolul aflat în regia lui Iulian Sandu va conține fragmente din îndrăgitele opere pentru copii ”Peter Pan”, de Laurențiu Profeta, ”Motanul încălțat”, de Cornel Trăilescu și ”Fata moșului și fata babei”, de Florin Comișel,  care, alături de bucuria lirică, îi vor implica pe copii în diverse jocuri interactive, aceștia fiind atrași să asimileze informații noi și interesante în cel mai plăcut mod posibil.

Publicul: 2000 de elevi

Proiectul oferă astfel unui număr de aproximativ 2000 de elevi șansa de a vedea, asculta și simți arta lirică de aproape, direct, interactiv și, totodată, în mod gratuit. Proiectul de largă adresabilitate le este destinat copiilor din medii social-economice diverse, momentele artistice fiind prezentare atât în prestigioase instituții de învățămând primar din Cluj-Napoca, precum și în fața elevilor din medii defavorizate, cu acces limitat la artă și cultură- copii din medii diferite reuniți prin intermediul muzicii și încurajați să învețe toleranța si acceptarea reciprocă, alături de o lecție lirică inedită.

Spectacolul este realizat în parteneriat cu una dintre cele mai prestigioase instituții culturale din țară, Opera Națională Română din Cluj-Napoca, și va fi adus pe scena neconvențională a patru școli:

  • Liceul Teoretic “Nicolae Bălcescu” – marți, 21 martie, cu două reprezentații de la orele 11 și 12:30, desfășurate în Sala festivă a liceului);
  • Școala Gimnazială “Gheorghe Șincai” Floreștiai cărei elevi se vor bucura miercuri, 23 martie, de două reprezentații ale spectacolului, puse în scenă la Căminul Cultural Florești, de la ora 10:30, respectiv ora 12;
  • elevii Școlii “Liviu Rebreanu” Cluj-Napoca vor intra în lumea de basm alături de artiștii Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, joi, 23 martie, de la ora 10:30, la spectacolul montat la Cinema Dacia;
  • Școala Gimnazială ”Traian Dârjan”, din Cluj – micuții se vor alătura poveștii lirice vineri, 24 martie, de la ora 10:30, în Sala de sport a școlii. Aceștia provin din familii cu situații materiale mai puțin bune, zona fiind una de periferie, în imediata apropiere a unor comunități masive de familii de etnie rromă. Comunitatea Pata-Rât cuprinde aproximativ 80 de familii (400 de persoane are trăiesc chiar în zona de deșeuri și aproximativ 2100 în zonele alăturate, în construcții improvizate), comunitate ce include un număr de aproximativ 1500 de copii. Din aceștia, un număr de 267 copii sunt elevi ai ciclului primar la Școala Gimnazială ”Traian Dârjan”, care provin din familii cu o situație materială precară, cu un singur salariu, ori în șomaj, cu venituri mici, ori familii monoparentale – neavând, astfel, deloc acces sau un acces limitat la universul cultural-artistic.

Spectacolul ”Căsuța cu Povești Muzicale” durează o oră și aduce în fața micilor spectatori echipa artistică a proiectului formată din moderator și personajele care vor interacționa  constant cu elevii si îi vor învăța noțiuni de cultură generală din mai multe domenii, precum literatură, istoria muzicii clasice românești, noțiuni de dans, canto, regie curiozități despre compozitor și informații de interes despre lumea artisților. Spectacolele itinerante vor reuni atât soliști și balerini, cât și un ansamblu instrumental coordonat de un dirijor, toate fragmentele muzicale și cântecele fiind interpretate live.

Despre Alumnus Club pentru UNESCO

Alumnus Club pentru UNESCO a fost înființat în anul 2000 și pe parcursul celor 17 ani de activitate neîntreruptă a implementat numeroase proiecte educaționale, majoritatea adresate în exclusivitate tinerilor și copiilor.

Asociația implementează proiectul “Căsuța cu povești muzicale” în vederea promovării activităților culturale interdisciplinare în școlile din România și a dezvoltării interesului publicului tânăr pentru activitățile culturale. Accesul la spectacole va fi gratuit pentru elevii școlilor respective.

COMENTARII: