Angela Filote, şeful reprezentanţei Comisiei Europene în România, a declarat că țara noastră nu-şi permite să aibă costuri scăzute ale forţei de muncă, nu e corect pentru români.
Prezentă la un summit dedicat investitorilor, Angela Filote a mai subliniat faptul că populaţia României are nevoie de o creştere a salariilor, dar bazată pe competitivitate. Aceste măsuri de trecere de la un stat cu costuri mici ale forței de muncă, la unul cu forță de muncă medie și mare sunt necesare deoarece acum România este a doua cea mai săracă din Uniunea Europeană. Acest lucru trebuie însă să fie făcut fără pierderea investitorilor străini.
“Ce face ca România să fie atractivă? Fundamentele macroeconomice o fac atractivă, dar din nou, dacă ne uităm la motivele principale pentru care vin investitorii, cel puţin potrivit studiilor noastre, costurile relativ scăzute pe plan local, aşezarea geografică, apartenenţa la Uniunea Europeană şi resursele naturale reprezintă avantaje. Dintre toate aceste motive, am o problemă cu costul scăzut. Nu cred că România îşi permite să aibă ca principal avantaj costul scăzut, nu cred că e corect pentru români”, a subliniat şeful reprezentanţei Comisiei Europene în România.
sursa foto: agerpres.ro
În plus, Filote a punctat faptul că românii se așteaptă să fie mai bine plătiți, conform muncii depuse: “Va trebui să vedem o creştere a salariilor, dar bazată pe competitivitate şi trebuie să vedem investiţii în sectoarele cu tehnologiile medii şi ridicate, pentru că acolo există potenţial, există un segment de forţă de muncă cu educaţie ridicată în România. Climatul investiţional pe ansamblu este bun în România, bineînţeles că pot fi făcute mai multe în mediul de afaceri, dar cred că a venit timpul ca ţară să facă mişcarea de la un stat cu costuri scăzute la una cu forţă de muncă şi produse cu valoare adăugată medie şi mare”.
În cadrul aceluiași eveniment, șeful reprezentanței CE în România a mai declarat: “Asta înseamnă că salariile trebuie să fie majorate responsabil, în linie cu productivitatea, că România trebuie să se axeze pe politici structurale care să ducă la îmbunătăţirea productivităţii, cu scopul de a restabili competitivitatea. Restabilirea competitivităţii este următorul obiectiv pe termen mediu, cel puţin potrivit estimărilor noastre”.