Primul trimestru al anului trecut și-a pus amprenta asupra modului în care muncim. Dacă la început, angajatorii nu erau pregătiți ca întreaga forță de muncă să lucreze de acasă, datorită tehnologiei și inovației, dar și unei adaptări rapide a echipelor, lucrurile s-au așezat și au funcționat bine.
Acum, în întreaga lume, tot mai mulți angajatori acceptă programe flexibile pentru echipele lor. Munca la distanță este aici pentru a rămâne și angajații sunt mai productivi.
Iată și câteva statistici despre munca la distanță:
- Potrivit Global Workplace Analytics, 25-30% din forța de muncă va lucra de la distanță până în 2021
- 10.000 de angajați chestionați de Institutul de Economie Becker Friedman de la Universitatea din Chicago au declarat că cred că sunt la fel de productivi lucrând de acasă în comparație cu munca la birou
- 30% dintre respondenți le-au spus cercetătorilor că sunt mai productivi și implicați atunci când lucrează de acasă
- La nivel global, 16% dintre companii lucrează 100% remote, conform unui studiu Owl labs
- Același studiu a constatat că aproximativ 62% dintre angajații cu vârste cuprinse între 22 și 65 de ani susțin că lucrează de la distanță cel puțin ocazional
- Acest studiu a constatat, de asemenea, că 44% dintre companii nu permit niciun fel de lucru la distanță.
Beneficiile muncii la distanță
Un sondaj efectuat de Owl labs a constatat faptul că angajații care muncesc de acasă economisesc în medie 40 de minute zilnic de la navetă. După COVID-19, 92% dintre persoanele chestionate se așteaptă să lucreze de acasă cel puțin 1 zi pe săptămână și 80% se așteaptă să lucreze cel puțin 3 zile de acasă pe săptămână.
23% dintre cei chestionați ar accepta o reducere a salariului cu 10% pentru a lucra permanent de acasă, pentru că economisesc în medie aproape 500 de dolari pe lună, fiind acasă, rezultând economii de aproape 6000 USD pe an. Acest lucru se întâmplă în contextul în care doar 20-25% dintre companii plătesc o parte din costul echipamentelor și mobilierului de birou la domiciliu.
81% dintre cei chestionați consideră că angajatorul lor va continua să sprijine munca la distanță după COVID-19. 59% dintre respondenți au spus că ar alege un angajator care să le ofere posibilitatea de a munci la distanță în comparație cu cei care nu au o astfel de variantă.
Vor angajații să se întoarcă la birou?
Un sondaj efectuat de 9000 de muncitori din șase țări a constatat faptul că 72% preferă un model hibrid, doar 12% preferând să lucreze întotdeauna de la sediu. De asemenea, au descoperit că 13% ar dori să lucreze întotdeauna de acasă dacă li se oferă alegerea.
PwC a realizat un sondaj similar cu 1.200 de angajați în birouri din SUA și 120 de directori în 2020. 73% din acei directori chestionați au constatat că lucrul la distanță a fost un succes. Sondajul PwC a constatat, de asemenea, că 72% dintre angajații chestionați ar dori să continue să lucreze de acasă cel puțin 2 zile pe săptămână, chiar și atunci când se pot întoarce la birou cu normă întreagă. 32% au spus că ar dori să lucreze permanent de acasă. Aceiași directori din sondajul PwC se așteptau să aibă nevoie de 30% mai puțin spațiu de birouri în următorii trei ani.
Nici angajații din România nu sunt o excepție. Dacă ar putea alege, 31,44% dintre angajații ar prefera să lucreze de la birou, aproape 40% ar opta pentru un mod de lucru hibrid și 28,95% dintre aceștia și-ar dori să muncească de acasă, potrivit unui studiu realizat de GI România.
Angajații la distanță sunt mai productivi?
Cifrele arată faptul că angajații care muncesc de la distanță sunt mai productivi în multe cazuri, dar nu în toate situațiile. Raportul privind viitorul muncii realizat de Upwork a constatat faptul că 22,5% dintre manageri au declarat că productivitatea a scăzut comparativ cu 32,2% din manageri au spus că productivitatea a crescut de când angajații lor au început să lucreze de acasă în 2020. Performanța lor a fost sporită cu 22% atunci când angajații au reușit să lucreze de acasă, a constatat un studiu realizat de Stanford.
Mercer, o firmă de consultanță în domeniul resurselor umane și al locurilor de muncă, a chestionat 800 de angajatori. 94% dintre acești angajatori au declarat că productivitatea muncii a fost aceeași sau mai mare de când angajații au început să lucreze de acasă.
Ce îi determină pe cei care muncesc remote să fie mai productivi
Angajații la distanță sunt mai productivi, deoarece nu au navetă, vorbesc mai puțin sau nu vorbesc la birou, au mai puține distrageri, mai mult timp pentru familie și pentru exerciții fizice, au o calitate a vieții mai ridicată și un echilibru general mai bun între viața profesională și viața personală.
Satisfacția la locul de muncă este esențială pentru a menține productivitatea angajaților ridicată și pentru a reduce cifra de afaceri a angajaților. În plus, angajații cărora li se permite să muncească de acasă au tendința de a recomanda prietenilor lor care își caută un loc de muncă.