Când ești candidat în căutarea unui loc de muncă, CV-ul este cartea ta de vizită care poate deschide ușa către jobul mult visat sau, din contră, te poate lăsa într-o permanentă așteptare a participării la interviu. Un articol de Monica Soare, managing partner Artwin Consulting.
Studiile arată că un recruiter experimentat petrece în medie 6-8 secunde pentru analiza unui CV. Un timp șocant de mic, dacă te gândești la efortul pe care l-ai depus pentru a-ți întocmi CV-ul. Unii ar putea considera că este chiar o lipsă de profesionalism, o superficialitate care afectează cariera a mii și mii de oameni.
Dacă însă privim de partea cealaltă, a recruiterului, vedem că în mediul online pentru un rol se primesc în medie peste 200 de aplicații. Un CV bine făcut are în general 2 pagini, iar asta înseamnă că pentru un rol un recruiter are potențial de citit 400 de pagini. În cât timp citiți dumneavoastra o carte de 400 de pagini? În două zile? O săptămână? Probabil că recruiterul își poate dedica maxim o săptămână pentru finalizarea întregului proces. Și atunci ce ne rămâne? Să avem un CV bine făcut.
Europass este în prezent modelul cel mai răspândit de CV folosit pe scară largă, care pare colacul de salvare pentru toți cei care nu știu cum să întocmească un CV. Este însă cartea de vizită pe care ți-o dorești? Te ajută să te diferențiezi? Te ajută să câștigi atenția recruiterului care să decidă rapid că ești ceea ce caută?
Nu doar că nu te ajută, dar chiar te încurcă…
Citirea unui CV Europass este un adevărat coșmar pentru recruiter, pentru că este un model foarte aglomerat, dificil de citit și mai ales este surpride greu informațiile relevante.
Cinci motive pentru care ar trebui să renunți la modelul Europass
- Structura nu te pune în valoare. Din cele 6 secunde pe ți le acordă recruiterul, jumătate sunt petrecute pe partea superioară a primei pagini a CV-ului, indiferent că vorbim de varianta printată sau electronică. Din păcate în această parte modelul Europass include informații puțin relevante pentru decizia de a selecta CV-ul, unele chiar discriminatorii: nume, prenume, adresa, data nașterii, naționalitate. Câți dintre voi ați primit răspuns prin poștă la procesele de selecție la care ați participat? De ce ați ocupa atunci partea cea mai importantă din CV cu adresa de domiciliu?
Cu siguranță vă deranjează să știți că sunteți discriminat pe motiv de vârstă, naționalitate, sex etc. Oare modelul Europass nu asta ne îndeamnă să facem?
2. Numele este scris cu un font comun, care atrage cu greu atenția. Numele tău este brandul tău și primul lucru pe care trebuie să iasă în evidență.
3. Model comun. După ce parcurgi cu privirea 10 CV-uri în model Europass, va fi dificil să îți reamintești care CV era relevant pentru jobul pentru care recrutezi, pentru că toate arată la fel. Mai ales pentru roluri de manager, cum reușești să te diferențiezi din mulțime, să atragi atenția? Un manager care folosește un astfel de model mă duce cu gândul la conformism, lipsă de inițiativă. Este oare acesta managerul pe care îl doresc să conducă business-ul meu?
4. Informații prea multe. Modelul Europass încearcă să surprindă o biografie completă a candidatului și acordă aceeași importanță tuturor experiențelor și studiilor. Sunt modele Europass care includ chiar adresa angajatorului, total inutil pentru decizia de continuare a procesului de selecție. Cu siguranță este mai utilă o scurtă descriere a angjatorului (2-3 randuri), care să explice mărimea companiei și industria în care ai activat. Recruiterul nu este atotștiutor, iar dacă pentru tine este evident cu ce se ocupă compania, nu presupune că acest lucru este la fel de clar pentru cel care te selectează.
După mulți ani de experiență în muncă, păstrați doar informațiile relevante și adaptați conținutul CV-ului la cerințele rolului pentru care aplicați. Încercați să evitați scuza că așa era modelul…
5. Format ineficient, în care aproape un sfert din pagină (cea stânga) este utilizată necorespunzător, cu titluri de capitole din CV. Din acest motiv, multe CV-uri Europass se întind pe 3-4 pagini, prea mult pentru a putea fi parcurse rapid. De aceea, atunci când vă întocmiți CV-ul încercați să găsiți un model care să nu consume părți importante de pagină și care să dea ocazia recruiterului să înțeleagă rapid de ce sunteți bun.
Dacă vrei să ai un CV care să te recomande, e bine să îți gândești un model bun de la început. Nu ezita să recurgi la sprijinul unor specialiști și caută acei oameni care să aibă un nivel de expertiză măcar similar cu cel pe care îl ai tu în domeniul în care activezi. Învestiția într-un CV bun poate însemna șansa de a găsi jobul mult visat sau câtve sute de euro în plus la salariu…
Comments are closed.