De la #MeToo, la un program de grup dedicat victimelor abuzurilor sexuale

0

 Un  program de terapie de grup destinat victimelor abuzurilor sexuale începe la Cluj-Napoca. Acesta își propune să ajute femeile care au trecut printr-o experiență traumatizantă să se elibereze și să-și redobândească încrederea în forțele proprii, fiind susținute în procesul de vindecare și ajutate să-și dezvolte relații sănătoase în viitor.„Ideea de a porni acest program o am de mai mult timp, de peste doi ani, de fapt. Experiența din cabinet m-a determinat să-l concep ca program terapeutic de grup, iar acum am considerat ca a sosit momentul potrivit să-l lansez”, afirmă terapeutul Cristina Varo.

Ea crede că trăim într-o societate în care nu vrem să vorbim despre abuzuri sexuale pentru că e prea rușinos așa că această experiență rămâne asemenea unei tinichele surde purtată în sufletul multor femei.

„În ultima vreme vin tot mai des la cabinet persoane care au fost victime ale abuzurilor sexuale. Uneori motivul pentru care ajung la mine nu pare să fie acesta, ci lipsa de încredere în ele, relațiile problematice cu cei din jur sau anxietatea etc. Pe aceste femei le-am avut în vedere când am conceput acest program. Cred că e nevoie de un demers terapeutic, de resemnificare a acestei experiențe și de împuternicire în fața sa, de o confruntare cu acest „schelet din dulap”, doar că de data asta persoana nu mai este singură, ci este susținută să golească acest vas murdar. Astfel, devine capabilă să găsească modalități noi de a crea un viitor în care să se simtă eliberată de această tinichea care face zgomot în interior și poate să își recapete liniștea, siguranța, demnitatea, puterea și încrederea în sine și în ceilalți”, precizează Cristina Varo.

#MeToo, unul dintre motivele lansării programului

Terapeutul a decis să înceapă acum acest program și datorită campaniei internaționale #MeToo, care le determină pe persoanele care au fost victimele unor hărțuiri sau atacuri sexuale să-și împărtășească povestea. Cristina Varo crede însă că simpla împărtășire nu rezolvă problema de fond, iar femeile care au trecut prin experiențe traumatizante tind să ascundă, din rușine și frică, astfel de întâmplări.

În cadrul programului „Scoate scheletul din dulap! Eliberează și vindecă rănile trecutului” Cristina Varo va colabora cu terapeut dr. Adonis Bunghis. „Cred în capacitatea de reinventare a fiecărei persoane atunci când rănile trecutului sunt resemnificate. Astfel descoperim cu bucurie că există un sens dincolo de nonsensurile absurde ale vieții, iar un sentiment de împăcare ne cuprinde ființa, cicatrizează rănile, reunifică părțile respinse din noi și contribuie la reîntregirea noastră ca persoană”, spune Adonis Bunghis.

Cei doi specialiști vor lucra cu un grup de femei care au fost abuzate sexual, fie că episodul s-a petrecut  în copilărie, adolescență sau la maturitate. Vor fi utilizate tehnici de resemnificare a experienței prin hipnoză, psihodramă și dramaterapie, limbajul corpului și al emoțiilor corporale. Înscrierile sunt în derulare.

„Grupul are forța să unească, să susțină și să dea putere. Astfel, fiecare femeie va simți suportul tuturor celorlalte participante, având certitudinea că nu este singură în această experiență și nici nu e nevoie să o ducă mai departe singură. Experiențele de grup creează rezonanță și comuniune, oferă putere și stimulează cadrul de autoregenerare și vindecare. Dinamica de grup facilitează trecerea dincolo de spaimă, rușine, frustrare, neputință, durere și oferă noi resorturi interioare pentru a descoperi puterea, forța, încrederea, curajul și demnitatea”, afirmă Cristina Varo.

Programul cuprinde 12 sesiuni, iar persoanele care vor să se înscrie pot face acest lucru online pe site-ul www.cristinavaro.ro. Tariful pentru întregul program este de 1.440 lei și se poate achita în rate.

„Ne vom întâlni de 12 ori, săptămânal sau bilunar, în funcție de disponibilitatea grupului. Prima ședință va fi individuală, iar restul vor avea loc în grupul pe care îl vom forma. Mi-aș dori să încep acest program în luna noiembrie”, precizează Cristina Varo.

 Despre terapeuți

Cristina Varo este coach și trainer în relații, terapeut, cu formări în metoda ESPERE, resonanz, neuro-dramatic play, hipnoză ericksoniană. Este preocupată de legătura dintre minte, corp și emoții, astfel că a participat la numeroase seminarii de transformare prin dans și body psychotherapy. În ultimii 15 ani a lucrat atât în mediul business, cât și cu diverse categorii de oameni: deținuți, practicante ale prostituției de stradă, copii ai străzii, victime ale violenței și ale abuzurilor sexuale. Toate aceste experiențe au format-o ca terapeut. Din 2008 este antreprenor, a colaborat cu Institutul Kutschera Resonanz din Viena și a condus zeci de grupuri de formare în Practitioner, Master și Coach în Metoda Resonanz.

Dr. Adonis Bunghis este terapeut și formator. Cu formări  în psihodramă, dans și art-terapie, terapie de familie, psihoterapie pozitivă, terapie cognitiv-comportamentală, psihanaliză, hipnoză, metoda NLP Resonanz. A colaborat cu Institutul Kutschera Resonanz din Viena. A condus numeroase grupuri pe teme de anxietate, depresie, relații, fiind preocupat de rolul pe care îl au artele expresive (art-terapia, teatrul, dansul, scriitura) în vindecarea emoțională.

COMENTARII: