Domeniile în care poți câștiga peste 1000 de euro

0

Deși reprezintă doar 3,7% din totalul salariaților din România, există domenii în care angajații câștigă lunar peste 1000 de euro net. 

Nu mai este un secret faptul că în companiile IT, salariile sunt cu mult peste media de pe piață, însă acest domeniu nu este singurul în care puteți avea venituri de acest gen.

Asigurările, industria grea, extracția petrolului și a gazelor naturale, sectorul bancar și serviciile anexe extracției sunt domeniile în care angajații primesc lunar un salariu net de peste 1000 de euro.

Unul dintre motivele pentru care salariile din aceste sectoare sunt peste medie este faptul că în aceste industrii nu activează muncitori necalificați și nici parțial calificați.

„În domeniile cu salarii medii de peste 1.000 de euro net pe lună lucrează numai personal calificat, cu facultate sau cu foarte mulţi ani de experienţă într-un anumit domeniu, precum şi foarte mulţi specialişti seniori, manageri, team leaderi sau ingineri ale căror salarii au tras media salarială în sus. În schimb, dacă ne uităm într-o fabrică, vedem că acolo există, la 1.000 de muncitori, 50 de şefi de tură şi 3 manageri. Şi atunci este normal ca media salarială să se ducă în jos, fiind trasă de muncitorii necalificaţi sau de cei din nivelul cel mai jos de execuţie“, a declarat pentru mediafax.ro  Oana Botolan Datki, specialist HR.

Aceștia reprezintă o excepție pe actuala piață a forței de muncă din România, iar cifrele dovedesc acest lucru. Doar 3,7% au venituri de peste 1.000 de euro net pe lună, 15% (circa 700.000 de persoane) câştigă între 500 şi 1.000 de euro net pe lună, iar cea mai mare parte a salariaţilor români, adică peste 80% (peste 3,7 milioane de oameni), au venituri nete lunare de sub 500 de euro net pe lună.

COMENTARII: