Generația Z preferă antreprenoriatul

1122

Un studiu realizat de compania de resurse umane Artwin Consulting arată faptul că 39% dintre membrii Generaţiei Z (tineri născuți după 1995) îşi doresc foarte mult ca în următorii ani să deţină propria afacere, în timp ce doar 3% dintre aceştia nu şi-ar dori deloc să devină antreprenori în perioada următoare.

Explicaţiile venite de la reprezentanţii companiei de resurse umane trimit înspre faptul că aceşti tineri au fost martori ai recesiunii economice, practic şi-au văzut părinţii şi fraţii mai mari cum au rămas fără locuri de muncă şi poate unii dintre ei văd în antreprenoriat soluţia de a nu rămâne fără o slujbă.

Iată explicațiile oferite de Monica Soare, Managing Partner Artwin Consulting, într-un interviu pentru allaboutjobs.ro:

” Generația Z au fost martori ai perioadei de recesiune economică, au văzut cum părinții și frații mai mari au rămas fără joburi. Pentru unii poate că antreprenoriatul este o soluție de a-ți conduce propria carieră și a nu rămâne fără job.

De asemenea, tinerii din generația Z au fost expuși la multe schimbări, iar lucrurile în lumea virtuală se mișcă cu rapiditatea unei atingeri de tabletă. Lucrul acesta îi face să își piardă răbdarea repede să se aștepte ca lucrurile din lumea reală să se miște cu aceeași viteză. De aceea de multe ori un job într-o companie poate părea plictisitor. Antreprenoriatul este o alternative în care ei preiau controlul și pot mișca lucrurile cu viteza pe care și-o imaginează.

Mulți dintre acești tineri au părinți care lucrează în multinaționale și au resimțit beneficiile, dar și dezavantajele traduse prin program de lucru fix și de multe ori prelungit. Probabil că atunci când erau copii, acești tineri au resimțit într-un mod neplăcut lucrul peste program al părinților. Antreprenoriatul poate părea și o revoltă față de rigiditatea statutului de angajat. Ei pun accentul pe echilibrul dintre viața profesională și cea personală și sunt mai motivați să își îndeplinească visele, chiar cu costul unor venituri mai mici. Antreprenoriatul oferă mirajul libertății, al unui program de muncă redus, al unor venituri substanțiale.

De asemenea, în ziua de astăzi există multe programe de educație antreprenorială, care ajută tinerii să înțeleagă mai bine acest lucru și să fie deschiși către nou. Aceste programe educative îi pregătesc mai bine pe tineri și reduc din incertitudinea necunoscutului.”

Studiul a fost realizat pe un eșantion de circa 400 de persoane, tineri care fac parte din Generația Z, născuți după 1995.

COMENTARII:

Comments are closed.