Indemnizația pentru creșterea copilului, plafonată

0

Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a declarat că reprezentanții ministerului au ajuns la o variantă finală în ceea ce privește plafonarea indemnizației pentru creșterea copilului. Aceasta va fi egală cu cea mai mare valoare oferită în statele europene. 

Este vorba despre maximum 1800 de euro. Aceasta va fi plafonul impus de stat, după ce în urmă cu câteva luni același ministru a adus în atenția publicului faptul că în țara noastră există inclusiv părinți care încasează peste 40.000 de lei pe lună, cea mai mare sumă fiind de 159.000 de lei lunar.

Discuțiile anterioare

Dacă inițial s-a discutat despre posibilitatea impunerii unui plafon cuprins între 5000 și 10.000 de lei, iată că reprezentanții Executivului au ajuns la un consens, mai exact la echivalentul în lei a sumei de 1800 de euro, puțin peste 8000 de lei.

S-a ajuns la această valoare deoarece ea reprezintă cea mai mare indemnizație pentru creșterea copilului oferită în UE, mai exact în Germania, conform spuselor ministrului.

Acest plafon va fi impus de stat în urma unei ordonanțe de urgență care, potrivit ministrului Muncii, va urma să fie votată în următoarele două săptămâni.

baby-17369_1280

Cum se calculează indemnizația

Condiția pe care trebuie să o îndeplinească părintele pentru a putea obține indemnizația: să fi realizat timp de cel puțin 12 luni venituri impozabile în ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului.

Aceasta se calculează astfel: 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

Oricare dintre cei doi părinți poate beneficia de această indemnizație.

COMENTARII: