Medicii sunt în grevă japoneză

0

Salariile mici, dar și gărzile neplătite i-au determinat pe medici să adopte o formă de protest pentru a-și exprima nemulțumirile. Este vorba despre greva japoneză.

Federaţia Sindicală „Hipocrat „, Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România(CFSMR) şi CNS „Cartel ALFA” au intrat în grevă japoneză cu banderolă, fiind primul protest dintr-o serie anunţate de sindicalişti.

  Doleanțele medicilor

Sindicaliştii din sănătate cer „aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitară şi în sănătate, în sensul reîncadrării personalului având ca valoare de referinţă salariul minim brut pe economie de 1250 lei; acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de condiţii deosebite de muncă, sporul de doctorat”.

  Reacția autorităților

Cu privire la acest subiect, premierul României, Dacian Cioloș, a declarat că ”nu ne permitem să dezechilibrăm situaţia bugetară”, însă subiectul trebuie discutat.

”Cunoaşteţi bine bugetul care a fost aprobat, de Parlament, la sfârşitul anului trecut. Au spus că în acel buget trebuie să lucrăm. Deci acesta e bugetul, nu avem de unde să luăm mai mult decât la rectificare dacă luăm de la un alt domeniu ca să punem la un alt domeniu. Marja pe care o avem ştiţi că este foarte restrânsă pentru că, pe de o parte s-au aplicat măsurile de relaxare fiscală, şi în acelaşi timp au crescut salariile”, a afirmat premierul aflat într-o vizită de lucru în Alba Iulia.

Dacian Cioloș a mai subliniat că Guvernul trebuie să lucreze pe un buget care a fost aprobat de Parlament.

„Pentru orice altă decizie, inclusiv din Parlament care vizează impactul bugetar, a spus-o şi Curtea Constituţională, trebuie să se prevadă sursa de finanţare, pentru că altfel nu avem de unde. Nici nu putem să ne permitem să dezechilibrăm situaţia bugetară şi să dăm acest semnal negativ în exterior, care să afecteze situaţia economică a României, pentru că percepţia privind echilibrul bugetar are un impact foarte mare şi asupra investiţiilor care se fac în ţară”, a adăugat primul-ministru.

Premierul este însă conștient de faptul că este vorba despre o situație dificilă și i-a în calcul viitoare discuții.

„Ştiu că domnul ministru caută soluţii care să aibă în vedere şi sectorul sanitar. Cred că e prea devreme să putem discuta despre asta. Aici domnul ministru trebui să-şi exprime punctul de vedere”, a spus Cioloş.

COMENTARII: