Nevoia de reinventare profesională

0

O schimbare în viata profesională a fiecăruia din noi este întotdeauna binevenită. Ce ne dorim cu toții la un moment dat este să promovăm, să avem parte de provocări mai mari la job, unii din noi își doresc să aibă mai multe responsabilități, să conducă echipe sau chiar business-uri.

Însă nu întotdeauna aceste lucruri chiar se întamplă așa cum ne dorim. De obicei avansarea / promovarea vine după o perioadă de timp în care ai demostrat, ai avut rezultate. Dar se poate întâmpla chiar să nu fi tu cel promovat, ori pentru că nu ai avut rezultate bune, ori pentru că nu ești tu cel favorit, ori pentru că, de multe ori, aducerea unei persoane externe poate fi benefic pentru mersul firesc al unui business.

Din păcate, atunci când îți dorești o promovare și aceasta nu se întâmplă din diverse motive, acest lucru îți creează o stare de nemulțumire, frustrare care toate merg către o demotivare și o implicare mai mică în munca de zi cu zi.

Există două soluții în varianta aceasta: ori pui osul la muncă și încerci să demostrezi că ești capabil și ești o persoană potrivită pentru o promovare ( în varianta în care ai convingerea că obstacolul promovării a fost numai rezultatul muncii tale), ori te reinventezi.

Ideea este că, dacă nu vezi nici o șansă de promovare în actualul job, cu siguranță, nu are rost să stai deoarece ai șanse mari să nu te dezvolti deloc, să îți crească nivelul de demotivare destul de mare și să faci mai mult rău decât bine în jurul tău.

Iar în varianta de reinventare există multe opțiuni doar că, de multe ori, suntem atât de dedicați activității pe care o facem în acel moment încât nu vedem alte soluții.

O soluție de reinventare este să-ți schimbi domeniul de activitate: dacă lucrezi în producție poți să treci în servicii, dacă ai spirit antreprenorial, poți să clădești un business încet, încet. Dar nu porni într-un proces de reinventare fără un plan pe următoarele luni,  fără un buget de rezervă care să îți dea siguranță timp de minimum 6 luni și fără să fii convins că ceea ce vei face chiar îți va aduce satisfacție.

Știu că partea cea mai grea pare cea cu bugetul: este destul de greu să faci economii în zilele noastre, dar este partea cea mai ușor realizabilă. Celelalte părți depind de multe invariabile pe care nu le poți controla, însă bugetul ți-l controlezi tu.

O reinventare înseamnă control, organizare, îndrăzneală, curaj și libertate sau flexibilitate. De multe ori curajul ți-l dau alții: mie mi-a dat curaj o persoana care a părăsit cariera de jurnalist după aproape 10 ani și a schimbat total domeniul, lucrând acum în domeniul beauty. Liniștea ei și programul flexibil pe care-l avea erau lucrurile pe care mi le doream și eu.

Pentru o reinventare este nevoie de un impuls mic și dorinta de schimbare se instalează încet, încet și trebuie lăsată să se dezvolte!

Un articol de Aneta Neagomir, specialist în resurse umane.

 

 

COMENTARII:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.