Patru semne că am ieșit din criză

1051

Criza din 2008 și-a pus amprenta asupra noastră prin reducerea consumului, o perspectivă pesimistă asupra viitorului, temerea că nu ne vom mai reveni curând. Dar iată că, anii au trecut și ușor-ușor, economia își revine, privim mai relaxați apropierea vacanței, pentru că anul acesta nu ne mai uităm așa strict la portofel și parcă am uitat de perioada tristă. Un articol de Monica Soare, Managing Partner Artwin Consulting. 

Inițial am crezut că doar eu văd lucrurile altfel de la o vreme, dar după ce am analizat câteva lucruri, mi-am dat seama că da, ieșirea din criză s-a produs. Întrebarea va rămâne: pentru cât timp?

 4 semne că ieșim din criză:

  1. Firma de curierat ajunge cu greu la tine, iar “noul” curier pe zonă se scuză: le-au plecat 20 de șoferi în ultima perioadă, “la mai bine”. El, managerul este nevoit să pună osul la treabă pentru că nu au oameni. Cum să interpretez? A crescut consumul (deci am ieșit din criză), este nevoie de mai multe livrări, și s-au creat noi locuri de muncă, unde “e mai bine”.

 

  1. Menajera îți cere o ajustare de salariu cu “doar” 40%. Recent o prietenă îmi povestea că acum 3 luni a angajat pe cineva ca ajutor la treburile casnice. A avut o surpriză neplăcută când a avut o solicitare de creștere a salariului, ca ajustare la piață, cu “doar” 40%. Și ce a făcut prietena? A acceptat, pentru că s-a schimbat piața, este boom și salariile cresc.

 

  1. Aglomerația din oraș. Înițial am crezut că e doar o perioadă, că încep școlile, că e 8 martie, că e Paștele, că plouă afară etc iar traficul se blochează. Dar au trecut deja destule săptămâni “normale” în care stau în trafic cu cel puțin 30 minute mai mult pe zi față de anul trecut. Probabil că și eu am intrat în hora agitației provocate de boom.

 

  1. Vezi macarale peste tot. Ați remarcat și voi? Parcă sunt mai multe macarale ca oricând: blocuri noi, sedii noi de birouri, piața imobiliară a intrat în efervescență.

 

Mi-e teamă că piața imobiliară dă tonul atât pentru boom, cât și pentru recesiune. Recent un agent imobiliar îmi explică: se vinde și se închiriază cam orice. Da, mă gândesc, e sigur boom. Dar, tot de la el aflu că din tranzacțiile imobiliare 50% răspund unor nevoi reale, iar 50% sunt pentru investiție. Cât? 50% pentru investiție? Când generațiile noi scad cu 50%?

Să fie acesta semnul unui nou început de criză?

COMENTARII:

Comments are closed.