Cum să vă păstrați specialiștii IT în companie

0

Rata de retenție a specialiștilor din domeniul IT a scăzut în ultimii ani, în condițiile competiției tot mai ridicate de pe piață, odată cu deschiderea de birouri locale de către companiile multinaționale de top. Astfel, angajatorii trebuie să abordeze metodele de fidelizare a angajaților dintr-o perspectivă mult mai complexă, care să cuprindă aspecte diverse, potrivit Smartree, unul dintre liderii din România pe piața de externalizare a proceselor de HR.

  Metode de retenție în domeniul IT

Mai presus decât în alte domenii, metodele de retenție în domeniul IT trebuie adaptate la profilul angajaților. Se știe că piața IT este încă una aparte. De aceea, companiile care conțin în structura organizațională acest profil trebuie să fie permanent atente la cerințele angajaților și ale candidaților, la modul în care sunt implementate anumite instrumente de atragere, motivare și retenție a specialiștilor.

” Pentru tinerii aflați la început de carieră, un program de lucru flexibil, un plan de dezvoltare a carierei bine structurat și prezentat în momentul angajării, o diversificare permanentă a activităților cuprinse în fișa de post sau a potențialelor proiecte în care aceștia pot fi implicați pot reprezenta metode de retenție de succes. Pe de altă parte, pentru angajații cu vârste de peste 35-40 de ani, sunt mult mai importante aspecte precum stabilitatea în firmă, salariul și mediul de lucru”, spune Raluca Peneș, HR Coordinator Smartree.

Rata de retenție pe regiuni

Candidații din vestul țării sunt mult mai disponibili pentru interviu decât bucureștenii.
Deși, în România, rata de retenție a specialiștilor este la fel de problematică în toate orașele care concentrează companiile din IT, se poate observa o diferență clară între București, pe de o parte, și orașele din vestul țării – precum Cluj-Napoca şi Timişoara, pe de altă parte, din punct de vedere al disponibilității pentru primul interviu.

” Astfel, în cazul în care primesc propuneri pentru noi oportunități de colaborare, candidații din Cluj-Napoca și Timișoara sunt mult mai deschiși și interesați de noi provocări, comparativ cu cei din București. În Capitală, din 10 candidați abordați de către recruiteri, doar unul este disponibil și interesat să ajungă la un interviu”, menționează Raluca Peneș.

Specialiștii IT din Cluj-Napoca și Timișoara sunt la fel de bine pregătiți ca cei din București. De aceea, în ultimi s-au remarcat foarte mult investitori străini care au deschis birouri în aceste orașe, angajând specialiști IT chiar de pe piața locală, abordare încurajată și de instituțiile de învățământ din această zonă.

 Topul așteptărilor de la un job în IT

Potrivit reprezentanților Smartree, un top al preferițelor în ceea ce privește așteptările angajaților IT de la jobul lor ar include, în ordine, următoarele aspecte: salariul atractiv, programul de lucru flexibil, posibilitatea avansării rapide în cadrul companiei și distanța de acasă la birou.

Foarte importantă pentru aceştia este şi aprecierea pe care o primesc la job, feedback-ul pozitiv din partea angajatorilor.

laptop in iarba

  Munca de acasă câștigă teren

În ceea ce privește strict zona de beneficii oferite de angajatori, specialiștii din IT sunt foarte interesați de tot ceea ce ar presupune flexibilitate din partea companiei, precum posibilitatea de a lucra de acasă. De asemenea, apreciază foarte mult diversitatea proiectelor, instruirea suplimentară prin care își pot dezvolta noi competențe sau chiar deschiderea din partea superiorilor, prin oportunitatea de a-i include în discuții libere și constructive.

 De ce își schimbă IT-iștii jobul

Principalele motive pentru care angajații din domeniul IT renunță la un loc de muncă sunt salariul, programul inflexibil, distanța prea lungă de acasă la birou, lipsa beneficiilor extrasalariale, senzația că nu mai pot progresa și lipsa aprecierii față de munca depusă.

Cei care iau cel mai ușor decizia de a pleca sunt în primul rând juniorii, generație care aparține segmentului Millennials și care este mult mai deschisă la noile provocări din piață și la oportunitățile privind noi joburi, mai ales deoarece sunt conștienți de faptul că o eventuală mărire de salariu în compania unde lucrează momentan va fi cu siguranță mai mică față de salariul pe care îl pot obține de la bun început la o altă companie, cu intenții clare de recrutare.

COMENTARII: