Prima clădire eco-pasivă de birouri multietajate din lemn din România, lansată la Cluj

0

Arhitectura viitorului ajunge și în domeniul clădirilor de birouri din România. La 20 de kilometri de Cluj-Napoca, la Vlaha, mai multe echipe – arhitecți, structuriști, ingineri și dulgheri – lucrează la prima clădire eco-pasivă de birouri realizată pe structură de lemn multistrat (CLT – cross laminated timber).

După ce au proiectat timp de peste 8 ani case pasive și au coordonat construcția a 18 case eco-pasive în Cluj, Mureș, Budapesta, specialiștii EvoHouse au început anul acesta să lucreze în parteneriat cu Tektum arhitectură și Artă la proiectul Mendola Ecopassive WorkSpace, prima clădire eco-pasivă de business, structurată pe mai multe etaje.

„Ne bucurăm că, în sfârșit, antreprenorii din România încep să fie interesați de clădirile sustenabile: cele mai eficiente din punct de vedere energetic, cu un nivel ridicat de confort, sănătoase pentru oameni și pentru mediul înconjurător și cu un termen de execuție foarte redus față de tehnologiile clasice. Noi sperăm (și credem) că acesta e doar începutul și că tot mai mulți oameni de business vor decide să investească în clădirile viitorului.

Mendola Ecopassive WorkSpace este primul proiect eco-pasiv de birouri pe structură de lemn laminat dublu stratificat (CLT); vă invităm vineri să descoperiți și să vizitați clădirea, în fază avansată de execuție”, spune project managerul EvoHouse, Barabas Bela, care a construit și prima locuință colectivă eco-pasivă certificată din România.

100% natural și o structură ridicată în doar 19 zile

Clădirea de birouri Mendola Ecopassive WorkSpace e construită 100% din materiale naturale, eficiența energetică va fi la standard de casă pasivă, respectă normativul nZEB – Nearly Zero Energy Building, iar întreaga clădire are o amprentă de negativă de bioxid de carbon, reducând poluarea cu 450T de CO2.

La construcție s-a folosit lemn dublu stratificat (CLT), pentru izolația fundației s-a folosit  spumă de sticlă reciclată, iar spațul va fi dotat cu un sistem de ventilație cu recuperare de căldură.

Va avea 1.200 de metri pătrați utili, cu o structură compusă din parter și două etaje. Spațiul va fi compartimentat în 20 de birouri în care vor lucra peste 80 de persoane. Office-ul eco-pasiv e în fază avansată de construcție, iar în numai 19 zile a fost ridicată întreaga structură. Zilele acestea vor fi montate și tâmplăriile.

Despre prima clădire office eco-pasivă pe mai multe etaje

Mendola Ecopassive WorkSpace va fi sediul grupului de firme Mendola Investment Group, o afacere de familie prezentă pe piață de 30 ani, unde prima generație de antreprenori lucrează de peste 20 de ani cot la cot cu a doua generație din familie, construind branduri precum Mendola Fabrics, Nobila Casa, Roseco și LaMajole.

Arhitectura este concepută de Tektum Arhitectura & Arta, șef proiect: arh. Gábor Tóthfalusi și arh. István Szöcs. Conceptul eco-pasiv, proiectarea la standardul de casă pasivă & project management EvoHouse – Arh. Szabolcs Szilveszter & Béla Barabás. Proiectare de structura CLT – Lamina ing Lajos Bence, ing. Jácint Virág, arh. Szabolcs Szilveszter. Instalații: Instal Studio – ing Cornel Stanciu & EvoHouse. Iluminat & Automatizări: Proenerg – ing. István Dénes, ing. László Gál, Design Biophilic: EvoHouse – arh. stag. Mária Lokodi.

Certificator din partea Passivhaus Institut – ing. Szabolcs Varga.

COMENTARII: