La inceputul lunii octombrie a avut loc la Primaria Cluj-Napoca semnarea actelor constitutive in vederea formalizarii Clusterului de Industrii Creative Transilvania.
Clusterul de Industrii Creative
Inițiat de Cluj Innovation Park, ARIES Transilvania și Hygia Consult, Clusterul de Industrii Creative Transilvania este rezultatul unor demersuri initiate cu mai bine de 4 ani in urma, beneficiind de-a lungul timpului de sprijinul Agentiei de Dezvoltare Regionale Nord-Vest si a Primariei Cluj-Napoca, anticipandu-se inca de atunci potentialul de internationalizare a mediului creativ, artistic si cultural extrem de vibrant din zona Transilvaniei.
Cine conduce clusterul
Cu aceasta ocazie, a avut loc alegerea structurilor de conducere a entitatii nou create. Clusterul va fi condus de prof. Ioan Sbârciu, Președintele Senatului Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, iar din Consiliul Director mai fac parte nume precum: Alexandru Coroian, Director General Cluj Innovation Park, Bianca Muntean, Director Executiv ARIES Transilvania, Mihaela Rus – CEO Vitrina Advertising, Daniela Popescu – Prorector Universitatea Tehnica, Tiberiu Moisa – Director General Adjunct, Retea & Business Development Banca Transilvania, iar in zona de administratie publica reprezentarea este asigurata de Primaria Cluj-Napoca. Secretariatul clusterului pentru urmatorii doi ani va fi sustinut de catre doamna Camelia Ioaniciu, Hygia Consult.
Domeniile din care provin membrii
În Clusterul de Industrii Creative Transilvania activează reprezentanţi ai unor domenii precum publicitate, arhitectură, arte și antichități, meșteșuguri, design, modă, film, video și fotografie, software, jocuri electronice, muzică și artele spectacolului, activitatea editurilor (cărţi, reviste, ziare), audio şi televiziune, numarul de membrii fondatori fiind de 43.
Interesul crescut pentru aceasta structura poate fi explicat printr-o crestere a ratei de popularizare a conceptului de cluster si a instrumentelor economice inovative prin derularea de evenimente de anvergura si actiuni specifice din ultimii ani.
Clusterul de Industrii Creative Transilvania este o structură deschisă care își propune să reprezinte interesele tuturor industriilor creative din regiune, atât pe plan național, cât și internațional. Clujul este recunoscut pentru potențialul său în această zonă, unul din proiectele avangardiste fiind si proiectul Centrul Regional de Excelenta in Industrii Creative, dezvoltat de catre Primaria Municipiului Cluj-Napoca in zona Lombului, care ofera infrastructura necesara derularii activitatilor creative.
Scopul clusterului
Prin înființarea acestui cluster, se urmărește mai specific dezvoltarea membrilor acestuia, identificarea și promovarea inițiativelor care generează produse și servicii inovatoare, dar și crearea unor proiecte de cercetare, dezvoltare și inovare.
Se doreste, de asemenea, creșterea competitivității înterprinderilor din domeniul industriilor creative, bazată pe utilizarea intensivă a cunoașterii, precum și susținerea și promovarea de proiecte de interes comun, inclusiv proiecte de dimensiuni mari, transfrontaliere, prin crearea unor mecanisme colaborative.