Românii și bulgarii, plătiți cel mai puțin pe oră din UE

977

Românii și bulgarii sunt plătiți cel mai puțin pe oră din țările din Uniunea Europeană, reiese dintr-un raport publicat de către Eurostat.  Mai exact, costul pe oră cu forța de muncă în țara noastră este de 5,5 euro, în timp ce în Bulgaria este de 4,4 euro.

Alte țări în care aceste costuri au fost printre cele mai mici sunt Ungaria, cu 8,3 euro, și Lituania, cu  7,3 euro.

Situația din alte țări europene

În cursul anului trecut, costul mediu al forței de muncă pe oră în economie, cu excepția administrației publice și a sectorului agricol, a fost de 25,4 euro în UE și de 29,8 euro în zona euro.

Pe de altă parte, cea mai scumpă forţă de muncă a fost raportată în Danemarca, de 42 de euro, şi Belgia, cu 39,2 euro, conform aceluiași raport. Alte țări care au avut unele dintre cele mai mari costuri orare ale forţei de muncă sunt Franţa, cu 35,6 euro, şi Suedia, cu 38 de euro.

Țările cu cele mai mari creșteri ale costurilor

În zona euro, cele mai mari creşteri au fost înregistrate în statele baltice: Lituania (+7,5%), Letonia (+6,4%) şi Estonia (+5,6%).

Din statele membre UE din afara zonei euro, cele mai mari creşteri ale costului pe oră cu forța de muncă au fost înregistrate în România , respectiv +12,7%, şi Bulgaria , +7,8%.

COMENTARII:

Comments are closed.