Specialiști de top din domeniul consultanție fiscale s-au întâlnit la Cluj-Napoca în cadrul unei conferințe de profil.
Cele mai recente modificări
Aflată la cea de-a 6-a ediție, conferinţa anuală de fiscalitate organizată de EY România la Cluj-Napoca, a adus în fața a 160 de participanți specialişti de top din domeniul consultanţei fiscale. Scopul întâlnirii a fost de a discuta despre modificările recente aduse Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală, precum şi despre alte reglementări fiscale şi contabile care vor fi relevante în anul 2016 pentru contribuabili. Conferinţa s-a axat pe impactul celor mai recente modificări legislative în domeniul fiscal, incluzând şi principalele modificări ale reglementărilor contabile şi noul Cod de Procedură Fiscală.
Domeniul fiscal în 2016
Alexandru Grecu, Manager în cadrul Departamentului de Asistenţă Fiscală din Timişoara, a precizat: “Consider că anul 2016 aduce și un focus pe alinierea legislației fiscale din România cu noile reglementări la nivel global.”
Corina Mîndoiu, Senior Manager în cadrul Diviziei de Impozit pe Venit şi Contribuţii Sociale, a trecut în revistă principalele modificări aplicabile începând cu 1 ianuarie 2016, în ceea ce privește impozitul pe venit și contribuțiile sociale.
“Schimbări majore au fost aduse cu privire la obligațiile fiscale ale persoanelor fizice ce obțin venituri din investiții, cum ar fi scăderea importantă și controversată a impozitului pe dividende, de la 16% la 5%.”
Modificările cu privire la asigurările sociale
În ceea ce privește asigurările sociale, un punct de interes discutat de Corina a fost plata de contribuții sociale asupra majorității tipurilor de venituri, începând cu 1 ianuarie 2017, în urma eliminării excepțiilor aplicabile în trecut. Ea a mai explicat și noile reguli privind contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu obțin venituri, precum și procedura ce trebuie urmată în acest sens.
Noutățile legate de TVA
Costin Manta, Manager în cadrul Diviziei de Impozite Indirecte, a explicat: “Prin modificările aduse Codului Fiscal în domeniul TVA și Normelor Metodologice de aplicare a acestuia au fost clarificate aspecte referitoare la faptul generator și exigibilitatea TVA, operațiuni în sfera de TVA, cotele aplicabile, modul de calcul al bazei impozabile. De asemenea au fost preluate în legislația națională prevederi din jurisprudența europeană cu privire la principiile fundamentale ale sistemului de TVA, cu precădere referitoare la dreptul de deducere și exercitarea acestuia de către persoanele impozabile, precum și cu privire la dreptul organelor fiscale de a refuza dreptul de deducere dacă se stabilește, în raport cu elemente obiective, că acest drept este invocat în mod fraudulos sau abuziv.”
Despre următoarele conferințe
La evenimentul din Cluj-Napoca au participat peste 160 de persoane, reprezentând principalele companii româneşti şi multinaţionale din toate domeniile de activitate, de la cel financiar-bancar, până la construcţii, retail, industria de petrol şi gaze, industria farmaceutică şi industria hotelieră. Conferinţa anuală de la Cluj-Napoca va fi urmată de conferinţele regionale din Iaşi şi Chişinău.
Comments are closed.