Schimbare de atitudine față de locul de muncă? Cel mai recent raport al companiei de audit şi consultanţă Deloitte arată faptul că tinerii care fac parte din generaţia Millennials, între 20 şi 35 de ani, au devenit mai interesaţi de stabilitatea locului de muncă şi în acelaşi timp mai îngrijoraţi de nesiguranţa generată de conflicte.
Dacă în studiul de anul trecut, diferența între cei care se vedeau schimbându-și locul de muncă în următorii doi ani și cei care se vedeau în aceeași companie pentru cel puțin cinci ani era de 17%, anul acesta diferența a ajuns la 7%.
“După un an marcat de tulburări politice şi sociale, generaţia Y caută stabilitate la locul de muncă, aproape două treimi dintre respondenţi preferând angajamentele de lungă durată în locul celor de liberi profesionişti.”, precizează studiul Deloitte citat de zf.ro.
Pesimismul, în creștere
În acelaşi timp, studiul remarcă o creştere a gradului de pesimism existent în rândul tinerilor millennials. Acest fapt poate fi observat și în aşteptările salariale ale generaţiei.
Astfel, pe pieţele mature, doar 36% dintre respondenţi se aşteaptă să o ducă mai bine din punct de vedere financiar decât părinţii lor, în timp ce tinerii din pieţele emergente sunt mai optimişti – aproape trei sferturi dintre aceştia cred că vor trăi mai bine decât părinţii lor, atât din punct de vedere financiar (71%), cât şi emoţional (62%).
Studiul arată faptul că: ”Pesimismul generaţiei Y arată o schimbare a priorităţilor personale. Cu patru ani în urmă, schimbările climatice şi deficitul de resurse erau principalele preocupări ale generaţiei Y. Anul acesta, crimele, corupţia, conflictele armate şi tensiunile politice îi neliniştesc pe tineri, afectându-le atât viaţa personală, cât şi cea profesională”.
Despre studiu
Studiul Deloitte Millennial Survey a fost realizat în septembrie 2016, în 30 de ţări, şi se bazează pe răspunsurile a peste 8.000 de reprezentanţi ai generaţiei Y.