Mai mult de 1 din 4 angajatori români preconizează creșteri ale numărului total de angajați în al doilea trimestru din 2016, conform celei mai recente ediții a Studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă.
Angajatorii, optimiști pentru trimestrul următor
26% dintre angajatori anunță intenții de sporire a numărului total de angajați, 7% anticipează scăderi și 66% nu prevăd schimbări în dimensiunea forței de muncă, ceea ce rezultă într-o Previziune Netă de Angajare de +10%, relativ stabilă atât comparativ cu trimestrul I/2016, cât și cu trimestrul II/2015.
”Chiar și după eliminarea variațiilor sezoniere care din 2013 încoace impulsionează optimismul angajatorilor referitor la lunile aprilie – iunie, ne rămâne imaginea pozitivă a 23 de trimestre consecutive de intenții pozitive privind angajările, din care ultimele 5 trimestre de Previziuni Nete de Angajare relativ stabile, din două cifre. Tendința spre o continuare a creșterii numărului de locuri de muncă nu este ireversibilă, dar deocamdată efectele optimismului persistent al angajatorilor se fac simțite, atât prin înmulțirea oportunităților pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă, cât și prin intensificarea competiției pentru talentele disponibile,” spune Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.
Previziuni de angajare pe regiuni
Previziunile sunt pozitive pe tot cuprinsul țării, angajatorii din regiunile București și Ilfov, Centru și Sud-Vest fiind cei mai optimiști, așa cum arată Previziunile Nete de Angajare din aceste regiuni, de +16%. În regiunea București și Ilfov angajatorii raportează de altfel perspectivele cele mai robuste din ultimii aproape cinci ani, mai precis din trim. III/2011, iar Previziunea Netă de Angajare se îmbunătățește cu 7 puncte procentuale atât comparativ cu trim. I al acestui an, cât și cu trim. II/2015.
Îmbunătățiri semnificative se raportează și în regiunea Sud-Vest, unde Previziunea Netă de Angajare se consolidează la nivele ce nu au mai fost întâlnite în ultimii 8 ani, din trim. II/2008, înainte de criză. Doar 2% dintre angajatorii din regiune au intenția de a-și reduce numărul de angajați, procentul cel mai scăzut din întreaga țară.
Angajatorii din regiunea Nord-Vest continuă la rândul lor să raporteze perspective optimiste, după cum indică Previziunea Netă de Angajare de +14%, în timp ce angajatorii din regiunea Nord-Est sunt, pentru al doilea trimestru consecutiv, cei mai pesimiști. Previziunea Netă de Angajare de +4% raportată în regiune este cu 3 puncte procentuale mai puternică decât în trim. I/2016, dar scade considerabil, cu 27 de puncte procentuale, față de trimestrul II/2015.
Sectoarele de activitate în care vor fi angajări
În nouă din cele 10 sectoare de activitate cuprinse în studiu, angajatorii se așteaptă la creșteri ale nivelului de personal în intervalul aprilie – iunie 2016. 41% dintre angajatorii din Industrie prelucrătoare au exprimat intenții de angajare în trimestrul II, ponderea fiind cea mai ridicată din toate sectoarele cu excepția celui de Construcții, iar Previziunea Netă de Angajare în Industrie prelucrătoare se îmbunătățește cu 5, respectiv 4 puncte procentuale față de trimestrele I/2016 și II/2015, atingând +26%, cel mai optimist nivel raportat din trim. IV/2012 până în prezent.
Angajatorii din Comerț cu ridicata și cu amănuntul își mențin optimismul în privința angajărilor, exprimând o Previziune respectabilă de +18%, care slăbește totuși cu 5, respectiv 3 puncte procentuale comparativ cu trimestrul I și cu trimestrul II/2015.
Singurul sector în care angajatorii anunță intenții de reducere a numărului de angajați rămâne Energie electrică, apă, gaze, unde Previziunea Netă de Angajare (în prezent -6%) a avut valori pozitive o singură dată în ultimii aproape trei ani.
Companiile mari se extind
Perspectivele de angajare continuă să fie pozitive indiferent de dimensiunea organizației, dar angajatorii din companiile mari, cu peste 250 de angajați, sunt din nou cei mai optimiști, raportând o Previziune Netă de Angajare de +22%. Angajatorii din micro-organizații, cu până la 10 angajați și cei din organizații mijlocii, cu până la 249 angajai, sunt cei mai prudenți, enunțând o Previziune de +4%.
„Un suflu de optimism mai puternic, mai ales în regiuni precum cea de Sud-Vest, unde în trecut s-au raportat unele din cele mai slabe Previziuni, dar și București și Ilfov, unde-și au sediul o bună parte din companiile active în România, este o evoluție auspicioasă, care dă celor aflați în căutarea unui loc de muncă motive să spere la mai multe oportunități de a găsi jobul care li se potrivește,” a adăugat Valentin Petrof.