Potrivit celei mai recente ediţii a Global Entrepreneurship Monitor Report, 39% dintre europeni spun că nu ar porni propriul business din cauza fricii de eşec.
Tu unde te încadrezi? Ești printre cei care se tem să își ia soarta în mâini și să își pună în aplicare ideile? sau ai deja făcută lista de etape de urmat pentru implementarea planului care te va face un antreprenor de succes?
Teama de necunoscut este normală și ne afectează pe toți într-o mai mică sau mai mare măsură, însă, vă puteți imagina cum ar fi dacă nimeni nu ar avea curajul să facă față acestei frici și să meargă mai departe?
Vă propun să trecem în revistă temerile care îi opresc pe europeni din drumul spre antreprenoriat și vă invit să vă răspundeți, pas cu pas, vouă înșivă la o serie de întrebări care apar pe parcurs.
Voi putea să îmi asigur un venit care să acopere strictul necesar?
Indiferent de ce loc de muncă avem sau în ce zonă a țării trăim, cu toții avem câteva cheltuieli esențiale. Dacă nu este chirie, este o rată la bancă, la care se adaugă cheltuielile imobilului, transportul etc. Lista poate ajunge să fie foarte lungă în funcție dacă avem sau nu o familie, avem copii sau părinți de întreținut, suferim de vreo boală sau altceva.
Tocmai de aceea, probabil prima întrebare care apare în mintea viitorului antreprenor este dacă va reuși să câștige astfel încât să reușească să achite lunar toate aceste cheltuieli.
O idee care ar putea ajuta este să faceți pasul spre antreprenoriat doar în momentul în care aveți suficienți bani economisiți ca să vă asigurați traiul pentru o jumătate de an indiferent dacă afacerea va produce sau nu la început.
Așadar, luați un calculator și faceți calcule realiste.
Să renunț sau să îmi păstrez actualul loc de muncă?
Aveți un loc de muncă stabil, unde salariul intră în cont cu sfințenie? Cu siguranță nu va fi ușor ca la următoarea dată de salariu, în cont să fie 0 lei virați. Este un risc pe care trebuie să vi-l asumați atunci când vă deschideți o afacere. Da, dacă sunteți norocos sau foarte bun, business-ul va putea produce din prima lună de activitate, însă aceste cazuri sunt rare. Dacă nu deschideți un business având deja unul sau câțiva potențiali clienți, va dura până când veți face profit.
O afacere deschisă de la zero înseamnă timp și bani investiți. Trebuie să clădiți zi de zi brandul companiei dumneavoastră, să creșteți credibilitatea ei pe piață și să aveți grijă ca primii clienți să fie satisfăcuți și să vă ajute să vă construiți adevărata carte de vizită, nu pe cea printată cu câțiva lei.
Decizia este a dumneavoastră.
Sunt familia și prietenii alături de mine?
În momentul în care luați o astfel de decizie, părerea membrilor familiei și, poate, a prietenilor apropiați contează. Vorbiți deschis cu ei despre ideea pe care o aveți, puteți primi primul feedback sincer din partea lor. Puteți afla părerea lor despre afacerea pe care doriți să o deschideți și, cel mai important, veți vedea dacă sunt pregătiți să vă susțină dacă businessul se va dovedi a fi un eșec.
Deși există toate aceste întrebări, experiența antreprenorială va cântări mult în CV-ul vostru, dar și în modul în care veți înțelege și gândi lucrurile din acest moment înainte. Fie că alegeți varianta mai sigură în care încercați să vă construiți un business cât sunteți încă angajați, fie că riscați pentru a câștiga, cu siguranță noul statut vă va aduce satisfacție. Până la urmă, puteți reveni oricând la statutul de angajat.
Succes în antreprenoriat!