Vlad Năstase, CEO Concilium – companie de consultanță în restructurare de business, corporate finance și M&A – a fost ales Președinte al Asociației de Turnaround Management, filiala din România.
Înființată în 1988 în Statele Unite, Turnaround Management Association (TMA) este singura asociație internațională non-profit dedicată soluțiilor de revigorare corporativă (corporate renewal) și a managementului de tip turnaround, cu filiale în 52 de țări. Asociația e prezentă în România din 2012 și are 45 de membri specialiști în banking, restructurări, avocatură de afaceri, investiții și consultanță financiară.
“Deși relativ nouă în România, această soluție de management, prin care specialiști externi fac echipă cu conducerea unei companii în dificultate pentru revigorarea sau restructurarea ei, prin instrumente complexe care nu sunt la îndemâna managementului actual, s-a dovedit a fi extrem de eficientă în economia locală. Mă simt extrem de onorat să conduc în cadrul Asociației o echipă de profesioniști cu expertiză în domenii diferite, dar care împărtășesc un interes comun în dezvoltarea mediului de afaceri românesc“, a declarat Vlad Năstase.
Cu peste 15 ani de experiență în domeniul bancar, managementul riscului și al creditelor neperformante, restructurări de business, servicii financiare și de workout, Vlad Năstase a fost ales cu unanimitate de voturi din poziția de membru în Consiliul Director în funcția de Președinte al Asociației de Turnaround Management. Acesta îi succede lui Cătălin Nichifor, care a devenit membru al grupului de lucru pentru strategia de dezvoltare internațională a TMA Global.
“Sunt convins că Vlad va contribui semnificativ la dezvoltarea și poziționarea TMA România, ca factor major de educație și sprijin pentru antreprenorii și managerii companiilor aflate în dificultate. Îl asigur de susținerea mea necondiționată, în special în ce privește eforturile filialei din România de a câștiga și mai multă greutate în cadrul TMA Europe și TMA Global”, punctează Cătălin Nichifor.
Printre obiectivele noului Președinte se numără poziționarea TMA România ca un stakeholder activ în procesul de transpunere în legislația națională a Directivei europene referitoare la restructurarea preventivă, dezvoltarea unui proiect educațional cu privire la conștientizarea vulnerabilităților în business pentru mediul antreprenorial autohton, în parteneriat cu băncile comerciale și redactarea unui cod de bune pentru expertiza de tip turnaround.
Vlad Năstase: “Incertitudinea și imprevizibilitatea pe care le resimțim constant în economia locală nu ne mai permit să facem business la o masă cu trei picioare; e necesar ca toți jucătorii importanți – antreprenori, bănci, Stat – să conștientizeze că putem preveni eficient dificultățile majore în companii dacă învățăm să recunoaștem primele semnale de alarmă și să solicităm ajutor specializat. Chiar dacă pentru asta e necesar să facem doi pași în spate în afacere sau să recurgem la soluții importate din alte state.”
Managementul de tip turnaround e solicitat cel mai des atunci când apar primele vulnerabilități la nivelul business-ului, când afacerea trece printr-un proces de restructurare și are nevoie de soluții complexe, implementate de un Chief Restructuring Officer sau când e necesară o opinie autorizată privind starea companiei în relația cu băncile creditoare.
Turnaround Management Association va organiza următoarea conferință europeană în Viena, în 16 și 17 mai, unde sunt așteptați 150 de profesioniști din toată lumea pentru a discuta despre integrarea trans-frontalieră a soluțiilor de restructurare și turnaround în companiile globale.