450 de studenți, practică în 94 de companii

1098

450 de studenți din cadrul Universității Babeș-Bolyai  din Cluj-Napoca au efectuat stagii de practică cu durata de trei săptămâni în 94 de organizații, în cadrul proiectului POSDRU „Creșterea oportunităților de ocupabilitate prin practică de succes (PRACT-IT)”, realizat de Universitate în parteneriat cu Cluj IT Cluster.

  Proiect în valoare de aproape o jumătate de milion de euro

Proiectul a fost inițiat în vara anului trecut și a avut valoarea totală de peste 490.000 de euro. Programul PRACT-IT s-a adresat studenților din anii I și II ai Universității Babeș-Bolyai, din cadrul specializărilor: Informatică (188 de studenți), Informatică economică (87), Contabilitate și informatică de gestiune (77), Marketing (29), Matematică și Informatică (24), Economie și afaceri internaționale (21), Statistică și previziune economică (16), Economie generală (8). Obiectivul stagiului de practică a fost îmbunătățirea competențelor și aptitudinilor profesionale ale studenților, în vederea creșterii capacității acestora de a se încadra cu succes și în mod sustenabil pe piața muncii.

 Companiile care au oferit stagii de practică

Organizațiile în care studenții au desfășurat stagiile de practică sunt majoritatea membre ale Clusterului IT. Printre acestea se numără: Accesa IT Consulting, Altom Consulting, Alfa Software, ArtSoft Consult, ARXIA, Cloud Troopers, FORTECH, Imprezzio Global, ISDC, LightSoft, NetBrinel, OptimaGroup, PitechApps, Recognos și TecknoWorks. La proiect au participat și organizații catalizator din cadrul Clusterului, cum ar fi ARIES și Cluj Hub sau universități membre, precum Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”. Printre organizațiile partenere din afara clusterului se numără: Banca Română de Dezvoltare Centrul Regional Cluj, Banca Transilvania, Steelcase Romania și Yonder Romania.


Andrei Kelemen, Directorul Executiv al Asociaţiei Cluj IT Cluster a declarat în legătură cu acest proiect: „Am inițiat acest proiect din dorința de a veni în întâmpinarea unei nevoi reale a pieței muncii din Cluj. Industria de IT din orașul nostru are nevoie de oameni cu pregătire în domeniu, persoane tinere, dornice de afirmare în plan profesional. Am dorit să creăm o mai bună cunoaștere în rândul studenților a oportunităților de carieră care există în domeniul nostru de activitate și, în același timp, să ridicăm o punte între cei care doresc să pornească pe acest drum și potențialii angajatori. Programul nostru, consider, a fost unul de succes și dorim, împreună cu Facultatea de Matematică și Informatică a UBB, să îl continuăm cât mai curând posibil.”

Cluj IT Cluster

  Interes crescut din partea studenților

În proiect s-au înscris 573 de studenți, dintre care au fost selectați 450 pentru a participa la toate activitățile, prin intermediul unui portal online de matchmaking prin care studenții au depus CV-uri și scrisori de intenție adresate organizațiilor partenere. Acestea din urmă și-au prezentat oferta de practică tot pe site-ul respectiv. Subvenția acordată fiecărui student implicat in proiect a fost de 1.144 de lei, dintre care 1044 de lei au fost oferiți de catre UBB, iar 100 de lei de către Cluj IT Cluster.

   Importanța stagiilor de practică

Stagiile de practică, au avut o durată de 15 zile, cu program de 6 ore pe zi, sub îndrumarea directă a zeci de tutori din cadrul organizațiilor participante și sub monitorizarea cadrelor didactice supervizoare. Activitățile derulate au inclus evaluări individuale psihoprofesionale, activități de informare cu privire la metodologiile prin care se face angajarea și workshop-uri interactive de consiliere profesională. Activitatea de consiliere profesională a inclus sesiuni individuale în care au fost făcute prezentări și simulări de situații din viața reală legate de procesul de angajare, precum: găsirea unui loc de muncă, metodologia de întocmire a unui CV profesional și a unei scrisori de intenție adaptate destinatarului, prezentarea la un interviu de angajare sau comunicarea cu potențialii angajatorii înainte și după interviu.


Au fost  incluse și sesiuni de lucru în grup sub formă de seminarii despre creșterea motivării și încrederii în sine în vederea găsirii unui loc de muncă, sesiuni de jocuri de rol, discuții interactive cu persoane care au participat la aceste etape în viața reală și metode de promovare personală în relația cu potențialii angajatori.
In cadrul proiectului a fost de asemenea organizat un concurs cu premii care a avut ca scop evaluarea competențelor profesionale acumulate de grupul țintă în urma participării la stagiile de practică organizate.

Despre Cluj IT Cluster

Cluj IT este o asociaţie de tip cluster inovativ, înfiinţatǎ în octombrie 2012, având ca membri 36 de companii de IT, 5 instituţii de învăţământ superior și de cercetare – Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj Napoca și Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare din Cluj-Napoca, precum și 7 instituţii publice şi organizaţii catalizator.
Priorităţile clusterului pentru următoarea perioadă sunt reprezentate de: extinderea prezenţei internaţionale prin competitivitate ridicată şi prin produse sau servicii inovatoare; dezvoltarea unui mecanism de cooperare eficient între universităţi şi industria IT, care să aibă ca rezultat un număr cât mai mare de specialişti IT foarte bine pregătiţi.  Mai multe informaţii despre activitatea Cluj IT Cluster sunt disponibile pe www.clujit.ro

COMENTARII:

Comments are closed.